Google | Web | Fonty

Nové písmo Lexend se prý skvěle čte. Už ho začal nabízet i Google

Google se na svém blogu pro předplatitele G Suite pochlubil drobnou novinkou ve svém webovém textovém procesoru. Dokumenty nově nabízejí rodinu písma Lexend v několika různých řezech.

Banální drobnost? Podle Googlu nikoliv, za vývojem fontu Lexend totiž stojí zkušený typograf Thomas Jockin, který na svém GitHubu přesvědčuje odbornou veřejnost o jeho výhodách.

Tou klíčovou by měla být především lepší čitelnost písma, přesně za tímto účelem jej totiž na základě empirických výpočtů vytvořil. Lexend by měl být lépe čitelný jak pro širší masy, tak pro děti s nejrůznějšími vadami a také pro ty z vás, kteří nosí brýle.

b80cb94a-8ff1-48e0-90b4-0f04dbc8da38
Nové písmo Lexend, které se prý lépe čte

Google ve svém webovém kancelářském balíku nabízí několik variant písma Lexend a to i v češtině. V základní roletce s obvyklými písmy je ale nenajdete. V roletě musíte klepnout na Další písma a ručně je dohledat. Poté můžete u každé varianty zaškrtnout, aby se objevovala i v hlavní nabídce.

Font si můžete stáhnout i jako TrueType

Jelikož je Lexend vyvíjený pod svobodnou licencí OFL (Open Font License), můžete si jej z GitHubu stáhnout a volně používat i ve formátu TrueType, který je k dispozici.

Připadá vám Lexend vkusnější a čitelnější než obvyklá písma, se kterými pracujete? Podělte se se svým názorem v diskuzi pod článkem.

Diskuze (22) Další článek: Huawei chystá vlastní mapy. Říká jim Map Kit a vytvoří je společně s Ruskem

Témata článku: , , , , , , , , , , ,