Nové Palmy s výměnnými pamětmi

Palm bude podporovat v nových modelech paměťově karty SDMC.
Palm bude podporovat v nových modelech paměťově karty SDMC (Secure Digital Multimedia Card). Ohlášení Palmu bylo posledním do mozaiky, abychom mohli prohlásit, že zařízení s PalmOS podporují všechna hlavní paměťová média. TRGPro podporuje Compact Flash, Sony chystá své vlastní zařízení s podporou Memory Stick, pro existující Palmy je nabízena modifikace od firmy AMS Software (u nás přes PDAPlanet), která umožní používání SmartMedia karet pro externí paměť, no a Hanspring má svůj Visor s rozšiřujícími SpringBoard moduly, které zvládnou nejen paměťové náležitosti, ale i zvyšují funkčnost přístroje.

SDMC karty se v běžných zařízeních příliš neobjevují, jejich doménou jsou nyní MP3 přehrávače, kde získávají celkem slušnou podporu. Palm k podpoře SDMC zřejmě přesvědčilo široké referenční portfolio SanDisku, který tyto karty vyrábí. Podpora SDMC se objeví v Palmech doufejme příští rok. Jaké je tedy nejvhodnější řešení? Z hlediska kompatibility se zdá nejvhodnější nasazení SmartMedia nebo Compact Flash karet, SDMC zatím upřímně nic moc. Pokud vyžadujete nejen ukládání do externí paměti, ale také rozšíření funkčnosti, je zatím jediným řešením Visor od HandSpringu. Jeho rozšiřující moduly se začínají objevovat již v desítkách různých variant a volně přístupný standard rozhraní tomu jen napomáhá. Sony má se svými MemoryStick kartami také velké záměry. Sice jsou nyní dostupné pouze v provedení paměťových karet, nicméně na CeBITu Sony vystavovala ideové návrhy GPS přijímačů, fotoaparátů a dalších zařízení natlačených do kompaktního prostoru MemorySticku.

Palm tedy v tomto případě dohání konkurenci místo toho, aby ji předbíhal. Zatím to ale jeho pozici na trhu příliš neohrožuje a pouze HandSpring, který razí cestu revolučních možností rozšiřování tradičního organizéru je mezi ostatními členy skupiny PalmOS hlasitěji slyšet.

Váš názor Další článek: První 288Megabitová RDRAM paměť

Témata článku: , , , , , , ,