Nové miniDV videokamery od Canonu

Minulý týden představila společnost Canon Europa dvě nové videokamery, respektive jednu novu a druhou inovovanou. Obě ale slibují hodně, takže se na ně pojďme podívat.


První videokamerou, kterou Canon v Amstelveenu představil, je model XL1S. Je-li vám označení povědomé, pak vězte, že se jedná o nástupce XL-1, tedy profesionální miniDV videokamery, jejíž recenzi najdete na našem webu.

Design alespoň podle fotografií zůstal v podstatě zachovaný, takže logicky budeme hledat změny v technologii a vybavení kamery. Výrobce oznámil zlepšené CCD snímače s většími obrazovými body, které by měly zajistit snížení úrovně šumu až o 14 dB, což je velmi slibné. Základní 16ti násobný zoom je vybavený optickým stabilizátorem systému Super Range, který zkoumá obraz ihned po jeho dopadu na snímač CCD. Detekuje a odstraňuje tak veškeré nízkofrekvenční vibrace, které nebyly eliminovány gyroskopickým stabilizátorem obrazu dříve. Tím se výrazně zvyšuje výkonnost stabilizace nízkofrekvenčních vibrací. Mnohem zajímavěji ale vypadá nový manuální objektiv. Opět se jedná o 16x zoom, avšak měl by disponovat stupnicemi pro zaostření, polohy zoomu a hodnoty zvolené clony. Amatéry tato skutečnost nechává klidnými, avšak profíci volají – konečně!

Videokamera nabízí celou škálu rozšířených funkcí, jejíž seznam nyní publikujeme:

  • Tlačítko nabídky a ovladač výběru nabídky – Nově koncipované tlačítko nabídky a ovladače výběru v nabídce výrazně zjednodušují nastavení a pohodlí používání videokamery.
  • Indexové nahrávání a vyhledávání – Videokamera umožňuje v libovolném okamžiku snímání nahrát indexový signál, podle něhož lze při přehrávání vyhledat označenou část.
  • Systém úspory energie – Chrání hlavy videokamery i použitý pásek před opotřebováním při dočasném zastavení nahrávání.
  • Uživatelská tlačítka – Na uživatelská tlačítka je možno přednastavit různé funkce a zvýšit tak jejich rychlou dostupnost pro uživatele.
  • Zapnutí/částečné vypnutí/vypnutí displeje EVF – Videokamera umožňuje zvolit pro hledáček jeden ze tří typů nastavení.
  • Nastavení barev EVF – Umožňuje nastavit barevnou hloubku zobrazování v hledáčku.
  • Nezávislý 4kanálový audio-vstup XLR při použití volitelného příslušenství MA 200
  • Analogový vstup – Analogový signál (například z VHS a 8mm videa) lze digitálně zaznamenat na MiniDV v kameře.
  • Zvukové dabování – Volný zvukový kanál lze využít pro dodatečné dabování pomocí stereofonního hlasového signálu.
  • Střih A/V – Obraz a zvuk záznamu může být nahrazen sekvencí z jiného zdroje. Kameru lze též využít jako záznamové zařízení po úpravě nahrávky například v PC.
  • 4 typy pokročilého nastavení obrazu – Nastavení obrazu je možné snadno upravit, což dává uživateli prostor pro tvůrčí přístupy.
  • Barevný zisk – Je možné nastavovat barevnou hloubku a saturaci barev, což také umožňuje natáčet černobíle.
  • Barevná fáze – Barevnou fázi je možné posunout směrem k červené nebo zelené, a tím dosahovat přesné kontroly barev.
  • Ostrost videozáznamu – Před zahájením nahrávání je možné nastavit rozlišení obrazu podle individuálních potřeb, podle toho, zda jsou pro nahrávanou scénu vhodnější měkčí nebo ostřejší kontury.
  • Úroveň odstupu černé – Videokamera umožňuje upravit rozsah kontrastu tak, aby bylo možno dosáhnout optimální kresby detailů ve stínech.
  • 13-ti krokové uživatelské přednastavení
    Pomocí tohoto uživatelského přednastavení je možné ve 13 krocích upravit pokročilé řízení obrazu na požadovanou úroveň a uložit jej pro rychlé a snadné použití. Lze tak dosáhnout "individualizace" základního nastavení kamery.
  • 5-ti úrovňový vzor Zebra – Při překročení určité úrovně expozice jasu se v dotčené části obrazu v hledáčku zobrazí vzor "Zebra". Tímto způsobem je uživatel upozorněn na přeexponování.
  • Vyvážení bílé – Vyvážení bílé může být ručně nastaveno ve 3 úrovních tak, aby vyhovovalo jakýmkoli světelným podmínkám.
  • 7-mi úrovňové řízení zisku – Kromě automatického nastavení zisku umožňuje videokamera XL1S manuálně nastavit zisk pro -3 dB, 0 dB, +6 dB, +12 dB, +18 dB a +30 dB, což dává kontrolu obrazu v libovolných podmínkách snímání.
  • Rychlost zoomu – Videokamera umožňuje nastavit rychlost, jakou budou jednotlivá tlačítka ovládat přibližování nebo vzdalování scény (až 4 různé úrovně pro ovládání na držadle a 3 úrovně pro ovládání na rukojeti).
  • Clear Scan Videokameru XL1S lze nastavit tak, aby frekvence snímání obrazu odpovídala frekvenci obrazovky při snímání obrazu obrazovky TV nebo monitoru osobního počítače. Tím se odstraní blikání monitoru / obrazovky na záznamu.
  • Vodicí linka 16:9 – Zobrazením vymezovacích linek v hledáčku můžete označit část obrazu, která by byla při převodu z formátu 4:3 na širokoúhlý formát 16:9 oříznuta.
  • Intervalové nahrávání Pomocí časovače může uživatel nastavit, kdy a jak dlouho má videokamera nahrávat, případně nastavit "časosběrné" snímání.
  • Nahrávání barevného pruhu EBU – Videokamera XL1S generuje na hledáčku barevné pruhy EBU, které také mohou být nahrány. Díky tomu lze zajistit přesné sjednocení barev různých sekvencí záznamu.
  • Záznam znaků – Údaje v hledáčku – včetně roku, měsíce, dne, hodiny, minuty a sekundy – se zaznamenávají na pásek a v případě potřeby je lze kdykoli generovat.
  • 30-ti kroková rychlost závěrky – Rychlost závěrky je možné nastavit v 30 -ti různých krocích v rozsahu 1/6 až 1/16 000 sekundy.
  • 28-mi stupňová clona – Clonu lze nastavovat v rozsahu F:1.6 až zcela zavřeno.
  • Tlačítko blokování AE – Nastavení expozice lze blokovat pomocí tlačítka "AE-Lock". Po zablokování expozice lze manuálně změnit expoziční čas i clonu.
  • 13-ti krokový posun AE – Při použití funkce AE lze obraz zesvětlit nebo ztmavit a tak přesně řídit úroveň expozice programových režimů AE.

Je toho opravdu dost. Škoda jen, že výrobce lehce nezapracoval i na designu, přesněji řečeno na vylepšení ramenní opěrky, která se mi osobně na předchůdkyni XL-1 příliš nezamlouvala.

Druhá kamera už patří do kategorie zbrusu nových novinek. Na rozdíl od XL1S jde o amatérský model, nebo chcete-li o "spotřebku", avšak rozhodně se nejedná o nezajímavý kamkordér. Designéři Canonu v tomto případě šli do sebe a výsledkem je hezká dlaňovka MVX1(i) příjemných baculatých tvarů.

    

Asi nejzajímavější technickou "špécií" je 1,3 megapixelový snímač, který nalezne využití při pořizování statických záběrů. Pro tento účel je kamera vybavená také vestavěným výklopným bleskem a progresivním snímáním, přičemž to druhé je u Canonu takříkajíc dobrým zvykem už delší dobu. Objektiv s optickým rozsahem 48 – 480 mm (eq. kinofilmu) by podle mého gusta mohl mít kratší spodní ohnisko, protože s bezmála "padesátkou" se mnoho parády ve stísněnějších prostorách nenadělá. Dobré ale je, že objektiv disponuje poctivým optickým stabilizátorem, neméně poctivou šestilamelovou irisovou clonou a výrobce také slibuje skla s vysokým indexem lomu typu Gmo (glass mold), která by měla optickou kvalitu jen zvýšit.

Jak jsme si už u Canonu zvykli, kamera bude dodávaná ve dvou verzích – "běžná" a verze "i". Íčková verze bude vybavená jak DV vstupem, tak i konektorem pro analogový signál, umožňujícím digitalizovat starší nahrávky. Najdeme zde také slot MMC/SD, přičemž v základní výbavě bude 8 MB karta MMC. Nová videokamera umožňuje mimo obvyklé dvě rychlosti záznamu ještě třetí stupeň – režim ELP, v němž bude možné na 80ti minutovou kazetu nahrát čtyři hodiny videozáznamu.

Obě videokamery Canonu by měly být na český trh uvedené koncem léta. Cena doposud není známá.

 

Diskuze (5) Další článek: Intergraph se soudí s Intelem o Itanium

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,