Nové mezikontinentální spojení pouze pro vědce má propustnost 100 Gb/s

Vědcům se ve spolupráci s šesti vědeckými sítěmi podařilo vytvořit nový rekord v mezikontinentální síti, která dosahuje 100 Gb/s.

Spojení mezi Spojenými státy a Evropou s označením ANA-100G (Advanced North Atlantic 100G) mělo za cíl otestovat nejen nový hardware a software, ale také další technologie, které jsou určeny pro optimalizaci propustnosti na velké vzdálenosti.

ana100g.jpg
100Gbitové spojení ANA-100G je určeno pro vědecké účely a testování technologií

Testy a výzkum by měl v rámci tohoto projektu pokračovat ještě následujících 12 měsících a měl být mít vliv i na komerční sféru. Vědecké týmy si musí poradit se stále většími objemy dat a jejich přenosem na různá místa po celém světě.Rychlé spojení pouze pro ně má tak velký význam na rychlost a rozložení spolupráce.

 2013-06-13 v 18.04.52.png
Přehled nejvýznamnějších mezikontinentálních spojení po celém světě

V rámci mezikontinentálního spojení jsou mezi Spojenými státy a Evropou linky s propustností i desítek terabitů za sekundu, v tomto případě šlo ale o vlastní spojení pro konkrétní vědecké účely, které není pro ostatní dostupné a nemusí se tak dělit mezi miliony uživatelů. Přehled hlavních spojení naleznete například na webu Cablemap.info.

 

Diskuze (19) Další článek: AMD uvádí osmijádrový procesor FX-9590 s rekordní frekvencí 5 GHz

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,