Nové Mapy.cz: podívejte se, co budou umět

Seznam připravuje inovaci služby Mapy.cz. Úplně se změní design a přibydou nové funkce. Všechno jsme za vás prozkoumali. Video!

Mapy.cz jsou tradiční českou webovou službou na prohlížení map, plánování tras a podobně. Za provozem Map stojí Seznam a aktuálně připravuje výraznou inovaci. Mapy.cz dostanou úplně nový design a také nové funkce.

Zaoblené a s vrstvami

Zdálo by se, že na designu mapové aplikace není moc co měnit. Většinu plochy zabírá mapa a na zbytku je pouze pár ovládacích prvků. Ale i ty se mohou výrazně proměnit. Na nových Mapách už neuvidíme archaická hranatá tlačítka s modrým rámečkem, ale zaoblené rozvinovací boxíky s průhledností. A především daleko lépe rozmístěné.

Mapy1.jpg Mapy 2.jpg
Mapy.cz v novém • grafika prošla výraznou modernizací

Nové rozmístění ovládacích prvků je logické a přehlednější. Vlevo nahoře přepnete vizuální podobu mapy, vpravo nahoře je navigace a celou pravou část zabírá panel se seznamem vrstev, které si můžete nechat do mapy prolínat. Panel je možné skrýt a ušetřený prostor využít pro zobrazení mapy. Důležité je, že se nová grafika nijak neprojevila na rychlosti načítání a zobrazování map, vše funguje svižně.

Mapy 3.jpg Mapy 4.jpg
Nový panel s vrstvami • ikonky objektů jednotlivých vrstev se promítají do jakéhokoli podkladu

Mapové podklady zůstávají ve čtyřech dosavadních verzích – tedy obecná mapa, letecké snímky, turistická mapa a historická. Poslední mapa je specialitka, kterou bude pravidelně využívat jen hrstka uživatelů zabývající se historií, ale podrobná turistická mapa se souřadnicemi a turistickými značkami je něco, čím může Seznam zaujmout oproti konkurenčním mapám od Googlu. Stávající verze nabízí ještě zvláštní mapu se staršími leteckými snímky, která bude i nadále dostupná, ale trochu schovaná v pokročilých volbách.

Komentované video o novinkách na Mapy.cz:

 

Změna trasy tahem myši

Unikátní nově přidanou funkcí je vyznačení plošných hranic regionů, měst či ulic. Po vyhledání města, kraje či státu se při vhodném oddálení vyznačí červenou průhlednou barvou. Po vyhledání ulice se pak červenou barvou vyznačí v celé své délce.

Mapy10.png Mapy11.png
Červeně vyznačené hranice města nebo celá ulice

Asi největší funkční novinkou je ale přepracované vyhledávání trasy. Itinerář je nyní přehlednější a startovací či koncový bod můžete snadno změnit pouhým přetažením myší. Trasa se okamžitě přepočítá. Podobně by to mělo ve finální verzi fungovat i s průjezdními body, ale v betaverzi jsme si to zatím vyzkoušet nemohli. Stejně tak výpočet pro jiný pohyb než automobilem, nebo optimalizaci trasy. Tyto funkce by však ve finále neměly chybět, stejně tak export do GPX souboru.

Mapy12.pngMapy15.png
Nové vyhledávání trasy pro auta a nové počítání délky chůze ručně zadané trasy

Nové jsou také informační bubliny s fotografiemi a popisy obcí, krajů, či států, vylepšeno bylo lokální hledání, kdy se hledá jen na právě zobrazeném kousku mapy a funkce pro měření vzdálenosti nově počítá čas pro pěší zdolání navržené trasy. Mnohé uživatele také potěší zachování změny URL adresy pro každý pohled na mapu – okamžitě můžete poslat odkaz na aktuálně zobrazený kousek mapy.

Mapy13.png Mapy14.png 
Informační box a uživatelské fotografie v novém zaobleném designu

Nové Mapy v listopadu

České Mapy Seznamu se neubrání věčnému srovnávání s mapami Googlu. Na nich už nějakou dobu můžeme používat plánování trasy s přetahováním myší a nabídnou některé zajímavé funkce navíc, jako je vyhledávání spojení MHD včetně tras dopravních prostředků a pěší cesty na zastávky, vkládání vlastních vrstev prostřednictvím KML, nebo třeba slavné Street View na území Prahy a několika dalších místech. Nabízí také 3D pohled prostřednictvím Earth modulu. Ovšem mají i jednu velkou nevýhodu – jsou „globální“. A tak zde nenajdeme turistickou mapu s bohatou sítí českých turistických značek a třeba nový pražský okruh na mapě Googlu stále neexistuje.

Modernizace Mapám Seznamu prospěje a hodilo by se dodat „už bylo na čase“. Nám poskytnutá vývojová verze má ještě hromadu nedodělků, ale podle vývojářů by mělo být vše doladěno na finální spuštění v průběhu listopadu.

 

Diskuze (80) Další článek: Samsung začal hromadně vyrábět až 20nm NAND flash čipy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,