Nové levné Palmy - spíše evoluce než revoluce

21. července 2000
Computer 13/00 SDÍLET NA FACEBOOKU TWEETNOUT
Podle šeptandy vypustí v půlce srpna Palm nové organizéry, zaměřené především na nejnižší cenové hladiny.
Podle šeptandy vypustí v půlce srpna Palm nové organizéry, zaměřené především na nejnižší cenové hladiny. Pod kódovým označením Calvin a produktovým označením M100 se skrývá zjednodušený Palm s operačním systémem v ROM (bez možnosti upgradu), plastickým krytem černobílého displeje (nyní je skleněný), vyměnitelnými kryty pozměněným celkovým designem přístroje. Tento levný Palm by se měl prodávat za zhruba 150 dolarů a mezi aplikacemi by mělo být i zpracování ručně psaného textu, nicméně prý se bude jednat jen o aplikaci pro ručně psané poznámky s možností ukládání, nikoli o vylepšené rozpoznávání textu.

Z řady Palmů to teď nejvíce schytá Palm IIIe, kterému tímto hrozí vyřazení. Tento nový Palm ale osloví spíše školní mládež než ty, co hledají rozumný organizér. 2 MB paměti, v uvedené ceně dokonce bez kolíbky, ještě více plastu než doposud, prostě jedná se především o superlevný stroječek. Pokud šetříte na nový Palm a čekali byste, že nový bude lepší, v tomto případě se pletete. Připravují se sice nové Palmy s podporou paměťových SD karet, tento je ale určen hlavně dětem, které míří do školy. V diskuzním fóru na PDA Geek se objevil příspěvek od zaměstnance supermarketu, že tam mají zásilku od Palmu nachystanou na 13 srpna. To by tedy mohl být termín oficiálního uvedení.

Loni byl takto uveden Palm IIIe, který se měl svést na vlně nákupů do školních brašen, Palm byl s prodeji zřejmě spokojen a tak pro letošní rok nachystal další, ale ještě více jednodušší organizér. Palm IIIe je již prakticky nedostupný a jeho zásoby se tenčí.

Názory na krok Palmu spíše do low-endu se různí. Zastánci Palmu tvrdí, že jeho operační systém je tak kvalitní, že nepotřebuje výraznou inovaci, odpůrci jej naopak odsuzují ze zastaralosti a poukazují na odchod duchovních otců (a matek) Palmu do HandSpringu. Určitě zatím Palmu vychází šťastná karta, podíl na trhu je téměř monopolní a zájem neklesá, jenže na vavřínech se spí docela pohodlně.

Diskuze (2) Další článek: Computer 13/00

Témata článku: , , , , , , , , ,