Nové kontaktní čočky dokážou monitorovat hladinu glukózy v slzách. Alespoň u králíků

Jihokorejští vědci vyvinuli chytré kontaktní čočky, které umí sledovat hladinu glukózy v slzách – a to v reálném čase. Mohlo by tak jít o skvělou alternativu k různým invazivním metodám, které v současnosti znepříjemňují život diabetikům.

Připomeňme, že na právě takových kontaktních čočkách začal v roce 2014 pracovat i Google. Odborníci z Ulsan National Institute of Science and Technology ho ale předstihli. Vyrobili prototyp, otestovali ho na králících a oznámili, že nemá žádné nežádoucí účinky.

Jednotlivé komponenty dotyčných čoček jsou uspořádány podél jejích okrajů, tudíž nijak nenarušují vidění. Konkrétně jde o senzor glukózy, malou zelenou LEDku, anténu a usměrňovač. Vše je propojeno velice jemnými a flexibilními drátky.

Klepněte pro větší obrázek

Anténa a usměrňovač přijímají radiofrekvenční signály z vysílače a přeměňují je na malé množství elektrické energie potřebné pro napájení senzoru glukózy a LEDky. Pokud hladina glukózy dosáhne určité výšky, LEDka se vypne.

Určitou nevýhodu tedy představuje skutečnost, že aby nositel čoček zjistil, že LEDka přestala svítit, musel by se podívat do zrcadla. Na druhé straně je fascinující, že toto řešení vůbec funguje, protože koncentrace glukózy je v slzách cca 5-10krát nižší než v krvi.

„Testy in vivo na živém králíkovi... poskytly podstatný příslib budoucích inteligentních kontaktních čoček pro neinvazivní monitorování zdravotního stavu, využívající lidské oči a slzy,“ uvedli vědci ve své práci.

Zdroj: ScienceAlert, Ilustrační foto

Diskuze (1) Další článek: Chrome OS přijde i na tablety, Google už něco připravuje

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,