iPhone

Nové iPhony vám vynadají při neautorizované výměně baterie

Apple nechce, abyste si nechali vyměnit baterii vašeho iPhonu jinde než v jeho či autorizovaném servisu. Aktivoval proto softwarovou pojistku, která vás u nových telefonů iPhone XR, XS a XS Max vytrestá, pokud jste si baterii nechali vyměnit za neoriginální od neautorizované třetí strany. 

Novinky si jako první všiml web iFixit, podle kterého se funkce týká zmíněných iPhonů běžících na iOS 12 a iOS 13 beta. Jakmile si v nich člověk nechá vyměnit baterii za neoriginální kus, případně neodborným způsobem, dostane se mu na telefonu varování:

„Důležitá zpráva o baterii. Nelze ověřit, jestli tento iPhone používá originální baterii Apple. Informace o stavu baterie nejsou k dispozici.“

Toto oznámení se obvykle ukazuje, pokud se životnost vaší baterie blíží konci a Apple jejím prostřednictvím avizuje, že byste si ji měli nechat vyměnit. Ovšem u nových iPhonů ji dostanete, i když si pořídíte zcela novou, nepoužitou, akorát ne přímo od Applu. Zařízení originálnost baterie kontrolují podle jejího autentizačního klíče.

 

Je naprosto jasné, co tím firma chce naznačit. Jednoduše říká, že baterie od náhodného prodejce nemusí být funkční a bezpečná, proto je lepší sáhnout po autorizovaném servisu, u kterého by měla být garance použití oficiálních součástek. 

Lidé ovšem služby neautorizovaných servisů často využívají proto, že je to levnější. Varovná zpráva může některé majitele iPhonů popudit, nad telefonem ztrácí už svobodu a nemohou pak třeba staršímu zachovalému kusu levnějším způsobem prodloužit životnost. iFixit to hodnotí jako „útok na uživatele“, protože na už tak velmi špatně opravitelném zařízení Applu nemůže jeho majitel ani svévolně udělat tak základní opravu, jako je výměna akumulátoru. 

Diskuze (29) Další článek: Computer čte rekordních 104 tisíc čtenářů. Je to nejčtenější český počítačový časopis

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,