Nové ICQ 2000a již cpe do vás bannery

První výrazná změna u ICQ po té, co přešlo pod AOL: verze 2000a začíná cpát do svých dialogů reklamní bannery.
První výrazná změna u ICQ po té, co přešlo pod AOL, verze 2000a začala cpát do svých dialogů reklamní bannery. Tato změna navíc probíhá automaticky s využitím funkce Auto Update, která je zabudovaná standardně do ICQ. Řada uživatelů hlásí, že při odesílání URL nebo upozornění na narozeniny obsahuje nyní dialogový panel navíc na dolním okraji reklamní banner. ICQ se začalo takto měnit v pondělí. Ze screenshotů na webech BetaNews a Kult se dá tušit, že tato automatická aktualizace probíhá od nejnižších UIN k nejvyšším.

ICQ se tak zařadilo mezi programy typu ad-ware, které jsou dostupné zdarma pod podmínkou, že na uživatele bude proudit spousta reklamních bannerů. Verze ICQ 2000a #3143, kterou jsem nyní stáhl z webu ICQ, ještě tuto vlastnost neobsahuje, ale dá se předpokládat, že pokud se uživatelé nebudou razantně bouřit, reklamní bannery nás začnou masírovat v dalších verzích již celkem pravidelně a to nejen u odesílání URL, které po pravdě tak často nepoužíváme.

Programy, které jsou nabízeny jako ad-ware, mívají i verzi, která je placená a bannery v ní nejsou. Znamená to tedy, že je ICQ na nejlepší cestě k placené verzi? Určitě je tato zpráva pro všechny příznivce ICQ nepříjemná, jednak ICQ za jejich zády aktualizuje komponenty směrem, který jim nevyhovuje a jednak se z něj stává nejen větší, ale i komerčnější produkt. Ty peníze prostě AOL chce nějak vyrazit.

Pokud chcete vypnout Auto Update u ICQ, nenajdete to v preferencích, musíte do registrů. Zde je v klíči:

HKEY_CURRENT_USER\Software\Mirabilis\ICQ\DefaultPrefs

Položka Auto Update s hodnotou Yes, napište tam tedy No. Některé verze to mají když tak v klíči

HKEY_CURRENT_USER\Software\Mirabilis\ICQ\Owners\<vaše UIN>\Prefs

Starší verze ICQ 99b tuto vlastnost nemá a stále je k dispozici na stažení třeba na Tucows nebo ICQ.cz. Pokud jste u verze 99 a starší, máte nyní o důvod méně k upgradu na ICQ 2000.

Diskuze (21) Další článek: Intergraph na námluvách u SGI

Témata článku: , , , , , ,