Nové herní počítače od Asusu: výkonný desktop i krabička

Asus představil nové modely herních počítačů řady ROG, které jsou určené především pro hráče. Co Asus dokázal dostat do elegantních šasi?

Na trhu už je poměrně velká nabídka malých počítačů v krabičce, které jsou určené především pro kancelářské použití. V poslední době se ale začínají objevovat stále výkonnější modely, které lze použít i pro hraní.

Kromě výkonných procesorů tak mají nejen výkonné integrované grafiky, ale také samostatné grafiky od AMD nebo Nvidie. Asus představil rovnou dva nové desktopové počítače pro hráče – jeden malý a jeden větší, které se na trhu objeví během třetího čtvrtletí.

Asus ROG G20

Počítač ROG G20 od Asusu patří mezi výkonnější model, je tak určen především pro náročnější hráče. Tomu odpovídá i velikost šasi, která je podobná jako u herních konzolí – tedy menší desktop. Uvnitř šasi s objemem pouze 12,5 litrů a rozměry 35,8 × 10,4 × 6,1 cm se nachází až procesor čtyřjádrový Intel Core i7 s architekturou Haswell, který sice má slušnou integrovanou grafiku, pro náročné hráče ale rozhodně nestačí.

ASUS ROG G20 Compact Gaming Desktop PC_575px.png
Asus ROG G20 - Luxusní herní desktop, který se designem a velikostí vyrovná i moderním herním konzolím

Asusu se tak podařilo do těchto rozměrů dostat i samostatnou grafickou kartu GeForce GTX 780. Podrobnější parametry nejsou zatím k dispozici, ale lze očekávat, že se tento model bude dodávat minimálně s 4 GB nebo 8 GB operační paměti.

Dle Asusu je počítač v klidu takřka neslyšitelný (25 dB), otázka zní, jak si chlazení obou hlavních komponent poradí s teplotami při vytížení právě při hraní. Spotřeba v klidu by měla být kolem 20 W. Nabídka konfigurací by měla zahrnovat SSD i klasický pevný disk, možná se dočkáme i hybridních modelů.

Asus ROG G20 je cílen na náročnější hráče a jde o elegantní kompaktní herní desktop. Tomu odpovídá i cena, která by měla být v rozmezí 800 až 1 700 dolarů (20 000 až 40 000 Kč s DPH) dle výbavy. Asus nezapomněl ani na stylový design, šasi je navíc podsvětlené barevnými diodami, konkrétní barvu si lze zvolit v předinstalovaném softwaru.

Asus ROG GR8: určeno pro Steam

Nabídka herních počítačů kompatibilních s operačním systémem „SteamOS“ se ve třetím čtvrtletí rozšíří i o malý model Asus ROG GR8, který má slabší výbavu než ROG G20. Nabídka až čtyřjádrového procesoru Intel Core i7 by měla zůstat, v oblasti samostatné grafiky bude ale k dispozici maximálně GeForce GTX 750 Ti, což je výrazně slabší řada, než GeForce GTX 780 u modelu G20.

ASUS ROG GR8 Gaming Console PC_575px.png
Asus ROG GR8 je mnohem menší, jde o malou krabičku, kterou lze připevnit třeba za monitor

Pro běžné hraní s nižšími detaily by sice měla stačit, ale náročné hráče rozhodně neuspokojí. Asus ROG GR8 bude mít samozřejmě WiFi (802.11ac), „herní“ ethernet, čtyři porty USB 3.0, dva USB 2.0 a televizi nebo monitor bude možné připojit přes HDMI nebo Displayport.

Počítač bude kompatibilní s bezdrátovým přenosem obrazu Miracast a WiDi 3.5+ a měl by umožňovat snadný upgrade operační paměti i interního 2,5palcového disku. I tento model by měl být tichý v klidu (23 dB), ale i při zátěži (28 dB) a spotřeba v klidu by měla být pouze 16 W.

ROG-41-1000x580.jpg

I když je počítač kompatibilní se SteamOS i certifikovaným Steam ovladačem, bude standardně dodáván s hlavním klasickým operačním systémem Windows 8.1, stejně jako model G20. Rozměry šasi jsou 23,3 × 24,5 × 3,2-4,4 cm a objem je pouze 2,5 litru.

Cena zatím nebyla oznámena, bude ale výrazně nižší, než v případě G20. V případě nižší konfigurace lze očekávat cenu kolem 15 000 Kč s DPH.

Diskuze (5) Další článek: Peklo zamrzlo. Microsoft vyrobil doplněk pro Chrome

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,