Grafické karty | Samsung | Paměti

Nové grafiky budou mít paměti s dvojnásobnou kapacitou i rychlostí. Samsung začal vyrábět GDDR6W

Nejnovější generace desktopových grafických karet řady GeForce RTX 4090 stále používá paměti GDDR6X, byť v novější revizi s vyššími frekvencemi. Samsung ale představil novější generaci pamětí GDDR6W, které posouvají hranice kapacity i výkonu.

Paměti GDDR6W sice vychází ze stejné generace, avšak díky použití technologie FOWLP (Fan-Out Wafer-Level Packaging) je dosaženo mnohem vyšší kapacity a také propustnosti dat. Paměť je totiž přímo spojená s křemíkovým waferem místo PCB. Samotné propojení je pak řešené pomocí vrstvy RDL, takže se celé balení i zmenšilo a paměti jsou tak o 36 % tenčí z původních 1,1 mm na 0,7 mm.

Kapacita se zvýšila ze základních 16 Gb na 32 Gb a zdvojnásobila se i šířka rozhraní z 32 na 64 bitů. V rámci jednoho pinu je maximální propustnost 22 Gb/s a v maximální konfiguraci až 1,4 TB/s, což už dosahuje na hodnoty jako u dražších pamětí HBM2E, které zvládají kolem 1,6 TB/s, ale přes mnohem složitější rozhraní (512 vs. 4 096) s větším počtem pinů.

Nasazení pamětí lze očekávat během příštího roku a to jak u menších zařízení, tak i nejvýkonnějších grafických a výpočetních karet.

Váš názor Další článek: Elektrické formule nejsou určené jen pro zábavu. Fungují jako laboratoř při vývoji elektromobilů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,