AMD | Grafické karty

Nové grafické karty Radeon RX 590 dorazily do českých obchodů. Dostanete k nim tři hry zdarma

Začaly se prodávat nové karty AMD Radeon RX 590 8GB, které jsou modernizací stávající řady Radeon RX 580. Karty mají identické parametry, ovšem po vzoru nových procesorů Ryzen druhé generace využívají modernější 12nm výrobní proces.

Tato změna ve výrobě čipu umožnila zvednout základní takt na jádře i maximální frekvenci Turba o 15~20 % a hrubý teoretický výkon narostl na 7,1 TFLOPS. Frekvence pamětí ovšem zůstala stejná a společně s 256bitovou sběrnicí má karta datovou propustnost 256 GB/s. Co se ovšem zhoršilo je spotřeba, která je nyní 225 W. Karty tedy budou mít napájení řešené skrze jeden osmipinový konektor a přetaktované edice pak ještě přidají jeden šestipinový navíc.

První testy karty již byly zveřejněny a prozatím to vypadá, že je zhruba o 10~15 % výkonnější než Radeon RX 580 8GB, jak ukazuje recenze modelu PowerColor Red Devil na Guru3D. Dobrou zprávou je také potenciál pro přetaktování, protože redakci se povedlo navýšit výkon o dalších 9-10 %.

Rozhodnutí vedení AMD přejít na novější 12nm výrobní proces bylo tedy z tohoto pohledu velmi přínosným krokem. Prozatím AMD nasadilo cenu o něco výše nad současným modelem RX 580.

První modely jsou již v nabídce českých e-shopů. Nejlevnější nereferenční přetaktovaný model je XFX v edici Fatboy k dostání za cenu 7 499 Kč. Cena je tedy hodně podobná jako u konkurenční Geforce GTX 1060 6 GB. Bonusovým lákadlem u Radeonu RX 590 jsou ale tři hry zdarma, konkrétně Resident Evil 2, Devil May Cry 5 a Tom Clancy's The Division 2.

Konkurenční grafická karta od Nvidie by ale na sebe neměla nechat dlouho čekat. Nvidia má totiž v plánu proti Radeonu RX 590 nasadit novou edici GeForce GTX 1060 6GB s rychlejšími pamětmi GDDR5X na frekvenci 9 000 MHz. Na výsledek, která z těchto dvou novinek bude nakonec rychlejší a nabídne lepší poměr cena/výkon, si budeme muset ještě pár týdnu počkat.

Diskuze (86) Další článek: Google vyrazil proti unijnímu článku 13. Platí si reklamy na Facebooku i Instagramu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,