Microsoft | Microsoft Teams | Reproduktory

Nové chytré reproduktory od Microsoftu dokážou automaticky překládat a zapisovat schůzky

Microsoft poněkud nečekaně přichází s chytrými reproduktory Intelligent Speaker. Jedná se o malá zařízení ve tvaru puku, která dokážou pomocí umělé inteligence identifikovat až deset různých hlasů. Jsou určená pro schůzky realizované přes Microsoft Teams a zastanou funkci sekretářky a překladatelky.

Chytrý reproduktor dokáže vytvořit zápis, ve kterém identifikuje jednotlivé řečníky na základě jejich hlasu. U schůzek, během kterých se komunikuje více jazyky, dokonce poskytne automatizovaný překlad. Zařízení Microsoft připravil ve spolupráci s firmami Yealink a Epos.

Chytrý reproduktor

Microsoft představil koncept této myšlenky v rámci vývojářské konference Build již v roce 2018. V té době ještě nikoho ani nenapadlo, že přijde pandemie, během které právě takové zařízení najde mnohem větší uplatnění, než se původně zamýšlelo.

Globální pandemie ukázala, že firmy a podniky po celém světě potřebují technologie, aby mohly nadále fungovat, když není možné pracovat v tradičním kancelářském prostředí. V posledním roce tak zaznamenaly obrovský rozmach hardwarové i softwarové produkty, umožňující lidem pracovat na dálku.

Jednou z často používaných platforem je Microsoft Teams, se kterou mají chytré reproduktory spolupracovat. Účastníci schůzek si díky nim nebudou muset zapisovat poznámky, neboť zařízení vybavené mikrofonem samo přepíše veškerou konverzaci. Obsah bude k dispozici i těm, jež se schůzky neúčastnili.

Automatický překlad

Dalším přínosem bude schopnost automatického překladu. Pokud se tedy schůzky účastní člen, který mluví cizím jazykem, bude mít možnost využít přepis schůzky ve své rodné řeči. Tato funkce najde využití zejména u nadnárodních korporací.

Nové reproduktory zatím obestírá celá řada nejasností. K těm nejzásadnějším patří informace o ceně a dostupnosti. V tuto chvíli je známo, že jako chytrý reproduktor je certifikována interaktivní tabule pro firmy Surface Hub.

Diskuze (8) Další článek: ELONOVINKY: SpaceX připravuje mořský kosmodrom pro Starship

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,