Nové, bezpečnější standardy pro Wi-Fi

Představitelé organizací Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) a Wi-Fi aliance představili na konferenci Wi-Fi Planet časový plán dostupnosti nových standardů pro bezdrátové sítě typu Wi-Fi. Hlavním cílem nových protokolů má být zvýšení bezpečnosti bezdrátové komunikace, zvýšení výkonu a umožnění služeb Voice over IP. Nové standardy by měly vejít v platnost v průběhu příštího roku.

Specifikace 802.11i využívající Advanced Encryption Standard je zaměřena na bezpečnost a podle odborníků bude zajímat zejména firemní zákazníky, kteří doposud nasazení bezdrátových sítí z bezpečnostních důvodů odkládají. Specifikace by měly být připravené ke schválení a následné výrobě zařízení v polovině roku 2004.

Vysokokapacitní specifikace 802.11n, který má umožnit přenosy rychlostí až 100 mbit/s, bude dokončena a připravena k nasazení až mezi lety 2005 a 2006.

Standard 802.11e určený pro aplikace vyžadující vysokou kvalitu přenosu jako je hlas po internetu bude dostupný ve dvou fázích. Wireless Multimedia Extension bude k dispozici už na jaře. Druhá část nazvaná Wireless Sheduled Multimedia bude k dispozici v druhé polovině roku 2004 a umožní souběžné posílání multimediálních dat v prostředí bezdrátových sítí pro více uživatelů.

Zdroj: PC World

Diskuze (7) Další článek: Reálná hrozba zpoplatnění výměnných sítí

Témata článku: , , , , , ,