Nové Atomy – šetřílek s 0,65 W a 2 GHz „rychlík“

Rodina procesorů Intel Atom se opět rozrostla o nové přírůstky. Dvojice nových modelů s označením Z515 a Z550 se od sebe celkem výrazně odlišuje – jeden překonává nový rekord výkonnosti pro nejúspornější čipy, druhý má spotřebu ještě 5× menší při přibližně polovičním výkonu.

Podívejme se na parametry. Výkonnější Z550 má frekvenci až 2 GHz s 512 kB L2 vyrovnávací paměti a FSB na frekvenci 533 MHz. Spotřeba se však nezvýšila a TDP se udrželo na úrovni 2,4 W – Intel tento model odvážně řadí do kategorie pod 3 W.

srovnani.png

Superúsporný Z515 je z opačné strany spektra s frekvencí pouhých 800 MHz, která se umí v případě potřeby zvýšit až na 1,2 GHz. K tomuto „přetaktování“ využívá technologii Burst Performance Technology, která jednoduše obětuje zvýšení spotřeby na vyšší frekvenci. Základní TDP se pohybuje na neuvěřitelných 0,65 W, v „rychlém režimu“ se pak zvýší na 1,4 W.

pdamid.png
Přerostlé PDA s klávesnicí a plnotučným operačním systémem – jedna z podob MID

S rychlou Z550 se zřejmě setkáme v běžných mini noteboocích, úsporná Z515 se zaměřuje na segment tzv. Mobile Internet Devices (MID). Dvojice nových modelů přichází rok po uvedení prvních Atomů, které nastartovaly mini notebookové šílenství.

Zdroj: Intel

Diskuze (8) Další článek: Obliba Facebooku neopadá, už má 200 miliónů uživatelů

Témata článku: , , , , ,