Facebook | USA | Dezinformace

Nová zbraň proti dezinformacím. Ban na jedné sociální síti znamená ban i na všech ostatních

Americké big-tech firmy daly světu velké sociální sítě a všechny problémy, které se nimi souvisí. Amerika po době trumpovského temna zkouší tyto problémy řešit. Tisková mluvčí Bílého domu Jen Psaki přednesla zajímavou myšlenku: Kdokoliv dostane ban na některé sociální síti, dostane ban také na všech ostatních. „Nedává smysl, že dostanete ban na jedné službě a půjdete dál šířit dezinformace na jiné služby,“ dodala.

Má jít o součást komplexního systému na potlačení dezinformací. Provozovatelé by měli měřit a veřejně sdílet dopad dezinformací na jejich platformách. Nejde už o pouhou filosofickou debatu, Psaki oznámila, že Bílý dům bude spolupracovat s Facebookem na označování postů, které obsahují dezinformace.

Taková snaha je pochopitelně kontroverzní. Republikáni, kterým i Trumpova dezinformacemi prošpikovaná kampaň v minulosti pomohla k moci, se ohání svobodou slova. Demokraté naopak zastávají stanovisko, že Facebook a spol. při označování a odstraňování dezinformací nedělají dost.

Myšlenka spolupráce napříč službami byla patrně inspirována lednovými událostmi, kdy Facebook, Twitter a další zablokovali účty prezidenta Donalda Trumpa za podněcování k násilí (útok na Capitol). Tehdy provozovatelé služeb jednali ve shodě, do budoucna má jít o cílenou strategii v jednom propojeném systému.

Zdroj: The White House (via DailyCaller.com)

Diskuze (139) Další článek: Právo na opravu: Z diskuze vyplouvají konkrétní případy kurvítek od Applu, Samsungu i Microsoftu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,