Microsoft | Tablety | Surface

Nová zbraň Microsoftu proti iPadu: Levný tablet Surface Go bude stát jen deset tisíc

  • Microsoft představil nový tablet Surface Go
  • Nový model zaujme nízkou cenou, ale schopnostmi zařízení Surface
  • Microsoft nepoužil čip ARM, ale klasický procesor od Intelu

Microsoft představil nový model tabletu do série Surface s označením Go. Jde o levný tablet, který doplní stávající nabídku zařízení Surface. Surface Go by měl ukázat výrobcům hardwaru, jak má vypadat ideální levný dotykový stroj, který využívá nových schopností Windows 10.

Microsoft už v nové vlně vlastního hardwaru nastartoval sérii zařízení Surface, mezi kterými je počítač v 28palcovém monitoru Surface Studio, hybrid tabletu a notebooku Surface Book s úhlopříčkou 13,5 palce, klasický 13,5palcový notebook Surface Laptop a 12,3palcový tablet Surface Pro, ke kterému lze připojit klávesnici.

Nyní se ale přidává nový, zatím nejlevnější, nejmenší ale z pohledu použitých komponent také nejslabší Surface Go.

Deset palců s Pentiem

Microsoft Surface Go je tablet, který má displej s úhlopříčkou 10,6 palců s rozlišením 1 800 × 1 200 bodů (jemnost 217 ppi). Jedná se tak o poměr stran 3:2, který Microsoft u zařízení Surface rád používá coby lepší volbu pro pracovní použití. Dle standardu Microsoftu tento displej označován jako PixelSense, takže zvládne nejen dotyky prstů, ale i stylus. S perem Surface Pen je tak možné využívat 4 096 úrovní tlaku pro přesné kreslení.

Microsoft překvapivě nepoužil procesor na bázi architektury ARM, pro kterou je připraven okleštěný operační systém Windows 10 S/Pro. První taková zařízení už byla k vidění u konkurence.

Místo toho má Surface Go dvoujádrový procesor Intel Pentium Gold 4415Y s frekvencí 1,6 GHz, který byl představen začátkem minulého roku a patří do sedmé generace Kaby Lake s 14nm tranzistory. Čip podporuje HyperThreading a je vybaven integrovaným grafickým čipem Intel HD Graphics 615. TDP čipu je stanoveno na 6 W. Vše je chlazené pasivně.

Pokud se podíváme na výsledky výkonu v programu Geekbench 4, zjistíme, že se jedná o velmi slabý čip. V jednojádrovém testu získal přibližně 2 tisíce bodů, ve vícejádrovém 4 tisíce bodů a v rámci výpočtu přes grafiku pak 16 tisíc bodů. Ironií je, že podobný výkon má čip Apple A9, který se nacházel v iPhone 6S (2015).

Standardní výbava i s USB-C

Surface Go bude v prodeji s 4 GB nebo 8 GB operační paměti DDR3-1600, která je instalovaná v dvoukanálovém zapojení. Interní úložiště bude v nejlevnější konfiguraci pomalejší 64GB eMMC, v dražších lze pak zvolit rychlá 128GB nebo 256GB NVMe SSD. Paměť i úložiště jsou pevně na desce, nelze je později přidat. Další rozšíření kapacity je možné pouze přes slot microSD, ale u toho pochopitelně nepočítejte s nějakou závratnou rychlostí.

Mezi porty už naštěstí nechybí plnohodnotné USB-C, které podporuje připojení 4K monitoru i napájení, Surface Connect pro nabíjení a připojení klávesnice (Surface Dock). Microsoft slibuje, že tablet bude možné nabít z 0 na 100 % za pouhé 2 hodiny, přičemž výdrž na jedno nabití je až 9 hodin. Nechybí výstup na sluchátka a Wi-Fi i Bluetooth jsou samozřejmostí.

Hardwarové podrobnosti o Surface Go prezentuje přímo Microsoft na videu:

Na přední straně se nachází webkamera s rozlišením 5 Mpx, která podporuje systém přihlašování pomocí obličeje Windows Hello a na zadní straně je pak kamera s vyšším rozlišením 8 Mpx. U obou kamer je snímání videa možné maximálně v rozlišení Full HD.

Konstrukce s tloušťkou 8,3 mm má hmotnost 522 g. Pro srovnání – nový levný iPad (2018) s 9,7palcovou úhlopříčkou má tloušťku 7,5 mm a hmotnost 469 g. I tentokrát je tablet vybaven vysouvací opěrkou, díky které lze Surface Go postavit ale také položit do mírného sklonu.

Microsoft bude později nabízet i verzi s modemem LTE-A a slotem pro sim kartu, čipset bude v tomto případě zajišťovat Qualcomm Snapdragon X16.

Nejlevnější Surface útočí na iPad

Základní model se bude prodávat za cenu 399 dolarů (s Windows 10 S, za Windows 10 Pro si připlatíte dalších 50 dolarů), což je v přepočtu na naše podmínky kolem 10 tisíc korun včetně daně. Za tuto cenu ovšem dostanete jen samotný tablet, případnou klávesnici s touchpadem (100 dolarů), myš Surface Mobile Mouse (35 dolarů) nebo Surface Pen (100 dolarů) si musíte přikoupit zvlášť. Příslušenství bude ve třech barevných provedeních – modré, červené a stříbrné.

Předobjednávky jsou zatím možné jen ve vybraných zemích, ve kterých ale Česko nenajdete. Na první pohled vypadá zařízení zajímavě, bude ale nutný reálný test toho, jak omezující je výkon procesoru při běžném použití a práci. Každopádně tímto krokem by mohl Microsoft zaujmout velké množství uživatelů po celém světě, například i ve školách, kde je nízká cena prioritou.

Je přitom jasné, že tento Surface Go míří přímo proti novému levnému iPadu od Applu, který startuje na ceně 329 dolarů (32 GB). Uvidíme, jak souboj nakonec dopadne.

Má smysl kupovat levné věci? Vyzkoušeli jsme příslušenství k počítači značky Trust

Diskuze (118) Další článek: Microsoft rozšíří svou aplikaci Filmy z Windows 10 i na iOS a Android

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,