Microsoft | Windows 10 | Qualcomm | ARM

Nová zařízení s Windows 10 na procesorech ARM přijdou tento rok, potvrdil Qualcomm

Microsoft a Qualcomm na sklonku uplynulého roku oznámily, že plánují zkombinovat procesory, resp. čipsety založené na architektuře ARM s (plnohodnotným) operačním systémem Windows 10. Šéf firmy Qualcomm Steve Mollenkopf nyní v této souvislosti prozradil další zajímavé informace, upozornil Neowin.net.

Ukázka Windows 10 běžících na ARM procesoru Snapdragon:

Především jsme se dozvěděli, že první zařízení s čipy ARM využívající operační systém Windows 10 přijdou ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku.

Zařízení s ARM architekturou by měla využívat výkonný čipset (přímo se zmiňuje Snapdragon 835) a samozřejmostí má být bohatá bezdrátová i drátová konektivita. Vzhledem k tomu, že Snapdragon 835 v sobě integruje i gigabitový LTE modem, problémem by neměly být vysokorychlostní datové přenosy v sítích čtvrté generace.

Nasazení čipsetů s ARM architekturou by zároveň mělo přispět k výraznému zlepšení výdrže na baterii v porovnání s klasickými x86 procesory.

Microsoft ohledně kombinace Windows a ARM procesorů víceméně vstupuje dvakrát do téže řeky. Jeho původní projekt se zařízeními, které využívaly „okleštěný“ systém Windows RT však skončil obchodní katastrofou.

Zejména kvůli problematickému řešení platformy Windows RT, která mimo jiné neumožňovala spouštění klasické (x86) programy. Uvedená nevýhoda by však měla být odstraněna - programy budou spouštěny v režimu integrované emulace, takže Windows by byl tentokrát na ARM procesorech de facto plnohodnotný.

Steve Mollenkopf však předběžně neprozradil několik dalších důležitých detailů. Například není známo, kteří výrobci (OEM partneři) podobná zařízení vyrobí. První vlaštovkou budou možná produkty přímo od Microsoftu, tedy počítače z řady Surface.

Přímá podpora ARM procesorů na platformě Windows 10 by měla být součástí další velké aktualizace operačního systému Windows 10, která by měla přijít v září tohoto roku.

Diskuze (16) Další článek: Vědci nechali dopadnout 50 tisíc asteroidů a to i na Česko. Zkoumali, jak zemřete

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,