Nová virtualizační technologie Microsoft Hyper-V 2.0

Diskuze čtenářů k článku

24. 02. 2009 21:56

ahoj všem,

nedaří se mi rozběhnot windows 2003 pod Hyper-v. Problém je, že síťové rozhraní se jeví jako neznámé a nevím, jak jej doinstalovat, co použít za ovladač...Děkuju za každou radu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 11. 2008 07:01

Můj názor:

Vmware je funkčně nejdál, hlavně v oblasti opravdu velkých datových center.

XenServer je dnes asi jediná alternativa, řekněme pro 2-30 fyzických serverů. Má potřebné funkce, reference, a podporu. Cena verzí s funkcemi pro správu více fyzických serverů, live migrací a HA, je niiižší, než u Vmware. A má pružnější licencování (na fyzický server, ne per socket, které prodražuje a komplikuje nasazení víceprocesorových mašin)

Hyper-V má oproti ostatním několikaletý skluz. Chybí funkce (přestože marketing tvrdí opak), certifikace a podpora hardwaru, zkušení specialisté pro support (ne rychloqašky). Počkal bych tak do roku 2010-11.

KVM vyžaduje pro běh plnohodnotný operační systém (podobná architektura jako MS Virtual Server nebo Vmware Server). Má pouze omezenou podporu pro běh Windows a z principu vždy bude mít. Nečekám, že by překročil hranice Linux komunity, ale v ní může být dost populární.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Anonymizovaný  |  24. 11. 2008 09:30

No nebudu se pripojovat k pokracovani tady tech trapnejch pripominek linuxaku. Zajdete si do normalnich firem tady v cesku a pokud nekdo pouziva virtualizaci pro bezici systemy, pak pouzivaji VMWARE ESX. K vasim pripominkach, ze samozrejme na linuxu uz je vsechno vymyslene a vsechno to skvele funguje, jenze to ma maly hacek, nikdo to nepouziva (to nikdo berte mainstream, ne vyvojarske firmy). Z meho pohledu ma Hyper-V opravdu co dohanet, ale lide znali veci, kdy se resi opravdu realne systemy v realnych firmach ma urcite radost a tesi se, jak se to ujme a zda to bude realne provozuschopne. VMWARE konkurenci potrebuje. Vsichni zaspali, to je jasne a je potreba to dohnat. Jedno jestli Microsoft a Hyper-V nebo neco jineho, ale neco konkurencniho bych ja osobne urcite uvital. Funkcniho, provozuschopneho.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 11. 2008 12:41

Provozuji virtualhosting postaveny na XENu. Velmi zvazuji jestli neprejit na KVM (pozoruji odklon od vyvoje XENu a priklon Linuxovych distribuci ke KVM). Zaden ESX (i kdyz je to skvely kus sw), zaden Hyper-V - to ani skvely kus sw neni, zatim je to hracka pro developery, na prakticke pouziti to jeste neni, alespon ne v produkcnim nasazeni, vzdyt to ani neumi live migrace, rozchodit to je slozitejsi nez na Linuxu (zdaleka nejjednodussi je ESX) - uz jen ten pocet peti restartu je uzasny. Takze jake trapne pripominky? Zkus se nejprve seznamit s konkurenci a pak teprve neco vyhlasuj. Sazmozrejme ze je nezpochybnitelnou pravdou, ze VMware je stolibrova gorila mezi urvanymi paviany (v tom dobrem slova smyslu), proste maji porad velky technologicky naskok. Ale napriklad live migraci mezi Intel-->AMD umi jen KVM a nikdo jiny.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 11. 2008 14:59

+1

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 11. 2008 18:56

No už vidím ty stovky firem s ESX, jak přecházejí na to vaše KVM, aby mohly migrovat z Intelu na AMD a zpátky, tedy až to jednou bude schopné povozního nasazení. (Mezi námi, nedávno jsme převáděli 33 serverů na tříserverový cluster ESX a hádejte co? Ani jeden z nich nejel na AMD...)

Hyper-V už provozního nasazení schopné je a znám dvě firmy, které na něm jedou. Hyper-V 2 bude doufejme ještě zajímavější a alespoň trochu konkurenceschopné, předražený VMware ESX potřebuje konkrenci jako sůl.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
24. 11. 2008 19:31

No, naše firma provozuje jak veškeré vnitřní servery na xenu, tak i produkční servery jedou na xenu. Inspirovali jsme se na ZČU v Plzni, kde na Xenu provozují přes desítku serverů s heavy-load.

Samozřejmě u velkých firem má ESX jednu ohromnou výhodu - VMaerw je pojem v oboru a je dobře marketingově zaveden.

Ale mohu zodpovědně říct, že s Xenem na serverech nemáme vůbec žádné problémy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 11. 2008 05:57

A kdo tvrdil, ze chci migrovat z ESX na KVM - psal jsem, ze pouzivam XEN a uvazuji o migraci na KVM. Ja rikam, ze KVM ma technologii, kterou nema zadne jine virt. reseni (v tuto chvili) a ze ESX je technologicka spicka (ale draha). KVM, XEN je idealni do malych a strednich firem, v budoucnu je pak mozne (a pravdeposobne), ze bude 100% konkurenci VMware. Hyper-V je momentalne pouzitelne jedine pro interni pouziti ve firme, urcite neni production-ready, to si troufam tvrdit. Stejne jako se vsemi produkty od MS plati, ze si budeme muset pockat na verzi 3 a pak to teprve bude konkurenceschopne s ostatnim svetem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 11. 2008 00:29

Ohlašovat live migraci jako novinku ve chvíli kdy RedHat předvedl live migraci z Intel procesoru na AMD zní komicky. Přece jenom je vidět, jak Microsoft zaspal a probudil se teprve s příchodem zdarma dostupných virtualizačních řešení na Linux.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 11. 2008 06:38

Ehm... poučte mne - v životě jsem neslyšel, že by se někde v praxi používala virtualizace na linuxu. Snad leda na stanici na pokusy. Všude jen VMware ESX server. I když, ta řídící věc ESX je jakýsi hodně starý RedHat, to je fakt. Jenže ten nemá s vlastní virtualizací nic společného, ten je tam kvůli správní konzoli. Veškerá funkčnost virtualizace u ESX běží ve virtualizační vrstvě.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 11. 2008 08:41

A co takhle KVM (kernel virtual machine) virtualizace, na ktere se soustreduji (a kterou vyviji) Linuxove firmy jako RedHat a Canonical (Ubuntu)? Prave pomoci KVM lze zive migrovat nejen mezi procesory stejne rodiny (Intel-->Intel, AMD-->AMD), ale i mezi ruznymi procesory (Intel-->AMD, AMD-->Intel), coz je vec, kterou neumi ani VMware ESX, ani zadna jina doposud znama technologie. Urcite ne MS, ktery je zatim ve virtualizaci nekolik let pozadu.

A krome KVM se jeste na Linuxu vyviji OpenVZ a dalsi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 11. 2008 22:52

Nechápete to, ESX pro Microsoft není konkurence, protože jde o bare metal řešení a ne operační systém Konkurencí se stal teprve Xen, protože díky němu se na Linuxu objevilo výkonné virtualizační řešení podporované RedHatem nebo Novellem v době, kdy Microsoft nic takového neměl. KVM funkčně Xen dohnalo, ale mezi komerčními distribucemi zatím moc neletí.

Že je VMware ještě o další míli napřed nikdo nepochybuje, na druhou stranu z jeho posledních kroků jako uvolnění VMware Serveru nebo ESXi serveru je vidět, že rozhodně nemá klidný spaní (ať už kvůli Linuxu nebo Windows).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 11. 2008 08:13

ach jo.... a tak to je vzdy kdyz tomu nekdo nerozumi... Skoro bych rekl ze nekdo tady spi asi jeste porad

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor