Nová verze se v USA prodává za zhruba polovinu ceny konkurenčních produktů

Většina vylepšení v modelování je především umožněna novým jádrem.
Nový vlastník CAD programu CADKEY, firma Baystate Technologies, se opravdu činí – v rekordně krátké době uvádí na trh další novou verzi tohoto programu. Připomeňme si, že Baystate byl léta největší distributor CADKEY a producent nadstavby Draft-Pak; od mateřské firmy, která se potýkala zejména s marketingovou nemohoucností, pak tento produkt odkoupila a dnes jej cca rok vyvíjí sama.

Nová verze CADKEY 97 (program má 260 000 instalací, je tedy asi ve strojařině druhým nejpoužívanějším na světě) obsahuje podle mateřské firmy vylepšení "vyžádaná trhem i zákazníky". Konkrétně to znamená:

pokročilejší objemové modelování s menším množstvím různých omezení a zábran (např. tvorba skořepin offsetem, vyseknutí 2D profilu do libovolného objemového tělesa, extrudování více uzavřených profilů)

tzv. freeform editování objemových modelů, bez nutnosti práce s historií (tj. například vyjmutí zaoblení, hrany se automaticky "zahojí" do ostrého úhlu)

zvýšení produktivity v detailingu, zejména automatická tvorba řezů a průřezů pro dokumentaci

podporu tabletu

Nová verze CADKEY se v USA prodává za 2000 USD, což je zhruba polovina ceny konkurenčních produktů. Z technologického pohledu je podstatné, že nová verze používá modelovací jádro ACIS 3.0; jistě, toto konkurenční programy (typicky AutoCAD) mají dnes také nebo v krátké době mít budou. Znamená to tedy, že většina vylepšení v modelování je především umožněna tímto novým jádrem, a také to, že se nebude podstatně lišit od vylepšení, která nabízejí konkurenční programy. V nové verzi CADKEY je zahrnut produkt RenderWare, který byl dříve volitelnou, zvlášť dokoupitelnou součástí. Program rovněž umí ukládat ve formátu VRML; také umí DWG, ale jen do verze AutoCADu 13. Mimochodem, toto je ostatně stejné jako u ostatních programů, snad kromě nadcházejícího IntelliCADu od Visia se ještě nikomu nepodařilo dokonale "hacknout" formát R14. Podle kuloárních informací se Autodesku podařilo interní formát DWG R14 tak "zamotat" a učinit složitým, že se zdá být skoro nemožným, aby jej jiné aplikace dokázaly dokonale číst a především znovu ukládat tak, aby je otevřel i AutoCAD. Čímž si Autodesk fixuje svou velmi silnou pozici v podnicích, protože hlavním bohatstvím ve firmách už nejsou programy, ale data – a přejít na jiný program znamená tato data, nebo alespoň jejich značnou část, ztratit.

Váš názor Další článek: Naznačení vývoje Windows

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,