Windows | Multimédia | VLC

Nová verze přehrávače VLC media player přinese velké změny uživatelského rozhraní

Otevřený multimediální přehrávač VLC slaví úspěch zejména kvůli široké škále podporovaných formátů, které dokáže přehrát. Jeho uživatelské rozhraní však poněkud zaostává, neodpovídá nejnovějším standardům a není dostatečně moderní. Nejen to má změnit připravovaná verze 4.0.

Na největší konferenci o open source softwaru Fosdem 2019 prezentoval vývojář Jean-Baptiste Kempf řadu chystaných změn, a to nejen ve verzi pro Windows, ale i pro linuxové GNOME a KDE.

Po letech stagnace přijde změna

Během přednášky, kterou můžete zhlédnout na videu, Kempf konstatovat, že zatímco rozhraní Windows 10 se podstatně změnilo, multimediální přehrávač VLC v tomto směru víceméně stagnoval. Údajně na to poukazují i jinak věrní příznivci tohoto softwaru.

Ve verzi 4.0 se chystá změna vzhledu celé aplikace, která ji přiblíží současným normám a zvyklostem. Pod systémem Windows můžeme očekávat moderní funkce, podporu průhlednosti, vylepšené ovládací prvky a další novinky.

Jednou z nových funkcí má být knihovna médií (Media Library), kterou již nějaký pátek mohou znát uživatelé VLC z verze pro Android. Jejím úkolem bude vyhledání veškerého multimediálního obsahu v počítači a jeho prezentace v podobě dlaždic s náhledy, které bude možné řadit a seskupovat podle různých parametrů.

Novinek bude více než dost

Knihovna médií, postavená na C++ a databázi SQLite, nabídne jednoduché a vzdušné rozhraní, bude podporovat videa i zvukové soubory a přinese podporu seznamů („playlistů“). Chystá se též podpora nových formátů včetně HEIF, WebM a AV1.

VLC 4.0 také přinese podporu 3D a virtuální reality – konkrétně byla řeč o Windows Media Reality, Vice, Oculus a PSVR. Přehrávač si také poradí se 360stupňovými panoramatickými videy a 3D zvukem.

Smutnou zprávou pro uživatele starších operačních systémů je, že VLC media player čtvrté generace, vyvíjený pod kódovým označením Otto Chriek, bude znamenat ukončení podpory pro Windows XP a Windows Vista.

Diskuze (99) Další článek: Prodloužená podpora Windows 7 se pěkně prodraží. Každý rok se cena zdvojnásobí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,