Nová verze kancelářského balíku 602Pro PC SUITE 2000 bude zadarmo

Software602 se rozhodl k ráznému kroku a od nové verze kancelářského balíku 602Pro PC SUITE 2000 bude tento dostupný zdarma. Jediné, co se bude platit, bude podpora produktu, pokud ji budete vyžadovat.
Společnost Software602 se rozhodla rozdávat svůj kancelářský balík 602Pro PC SUITE 2000 zdarma pro všechny uživatele Windows ve firemním i domácím sektoru; příjem z tohoto produktu mají tvořit služby. Některé ostatní produkty od Software602 však šly s cenou nahoru a platit se bude i za verze, které obsahují produkty třetích stran.

Společnost Software602 analyzovala “změněné podmínky na softwarovém trhu v oblasti kancelářského softwaru” a rozhodla se těmto podmínkám přizpůsobit svoji dosavadní obchodní politiku – novou verzi svého kancelářského softwaru 602Pro PC SUITE 2000 (předpokládané datum uvedení na trh je 14. února 2000) uvolní zdarma pro všechny uživatele Windows ve firemním i domácím sektoru. 602Pro PC SUITE 2000 má podporovat formáty DOC, XLS (obojí bude pro verzi 97), avšak především nejmodernější internetový formát XML.

Technická podpora produktu bude pro ty uživatele, kteří ji budou potřebovat, a to za paušální cenu 480 Kč za běžný rok na jednu licenci. První měsíc po registraci bude tato podpora rovněž poskytována zdarma.

Software602 se tím podle svého vyjádření kloní v základním souboji koncepcí prodeje kancelářského softwaru, který vedou Microsoft (drahá licence, služby jsou v ceně licence) se Sun Microsystems, právě na stranu Sunu (ten poskytuje licenci Star Office zdarma pro různé platformy, služby budou také placené).

Pro Software602 už kancelářský balík také pravděpodobně není nosným produktem – Software602 dnes živí čtyři klíčové oblasti:

  • Produkty pro LAN (a stolní počítače)
  • Komunikace
  • Databáze
  • Podnikání
WinBase602 SQL Server přitom bude od verze 6.1 také k dispozici zdarma, za poplatek bude pouze přístup k SQL Serveru a technická podpora. Software602 hodlá tímto krokem začít naplňovat heslo “Neplaťte za technologii, plaťte za její využívání!”

Produkty pro LAN a komunikační produkty od Software602 jsou známy. Mezi produkty pro podnikání patří LAN Podnikatel – síťová instalace textového a tabulkového procesoru, tiskopisy, právní smlouvy, obchodní zákoník, daňové zákony sdílené přes browser, apod.

Do aplikací třetích stran patří WinVabank – ekonomický systém pro malé a střední firmy; a Eco21 – informační systém pro větší firmy, který má vazbu na 602E-Shop. Rovněž sem patří podpora rychlého vyhledávání textů od Verity a manažerská nadstavba IS pro podporu rozhodování – MIS Media.

Živě komentuje: Každá nahraná licence produktu na PC může pro jakoukoliv konkurenci znamenat “ucpanou zásuvku”. Pro Sun Microsystems s jeho zdarma Star Officem znamená toto ucpávání zásuvek finanční oslabování Microsoftu, a tím vytváření lepší pozice k vlastnímu přežití. Sun má sice celosvětový obrat hodně přes 10 miliard dolarů, na technologickou firmu která žije ze serverů a operačního systému Solaris, to však zase není tak mnoho. Na Sun totiž tlačí shora se svými servery a Unixy velcí vlčáci – IBM, HP a Compaq, zdola je to právě Microsoft s Windows v jakékoliv podobě.

Software602 se dnes zase snaží tvářit, jako by se jej hegemonie Microsoftu v oblasti kancelářského softwaru netýkala – dnes už má jiné nosné produkty – pro LAN, pro podnikatele, atd. Software602 však bývala na našem trhu jedničkou právě v oblasti kancelářského softwaru. Proč se tedy zákazníkům opět razantně nepřipomenout?

Právě zákazník zde sehraje rozhodující roli – pokud uvěří kompatibilitě s de facto standardy DOC a XLS jak u Star Office, tak u 602Pro PC SUITE 2000 od Software602, může to znamenat pro Microsoft bolení hlavy; funkčnost je u všech zmíněných produktů více než dostačující. Tedy, pokud bude Star Office včas lokalizován (do národních jazyků), a pokud jsou ostatní produkty Software602 natolik nosné, že opravdu může rozdávat 602Pro PC SUITE 2000 zdarma a financovat jeho další šolíchání (především přizpůsobování formátů) z prodeje služeb.

Diskuze (10) Další článek: Computer 1/00

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,