Nová titulní stránka Seznamu: Zkoušejte a komentujte

Česká portálová jednička Seznam.cz připravuje předělávku své titulní stránky. Jak bude nový Seznam vypadat?
Kapitoly článku

Podpora skinování

To volba vzhledu je o poznání méně svobodná. V nabídce jsou v tuto chvíli čtyři nepříliš odlišné barevné šablony. Svěží červená, svěží modrá, modrá a červená. Srovnání najdete opět na obrázcích.

 sshot-2007-09-24-[9].png sshot-2007-09-24-[10].png sshot-2007-09-24-[11].png
Výběr barevných schémat • svěží červená • svěží modrá
sshot-2007-09-24-[12].png sshot-2007-09-24-[14].png
Modrá • červená

Nastavení voleb vyhledávání

Opravdu užitečnou se zdá být poslední z pětice vypíchnutých novinek. V rámci možnosti přizpůsobení titulní stránky totiž uživatelé mohou dle svého přání kofigurovat lištu nad vyhledávacím formulářem. Odkazy v ní umožňují vyhledávání v jednotlivých katalozích.

Standardně je k dispozici vyhledávání v internetu, firmách, mapách, zboží a obrázcích. Pod položkou Více najdeme ještě možnosti prohledávání slovníku, encyklopedie a článků.

sshot-2007-09-24-[17].png
Rychlé volby tlačítek pro hledání v jednotlivých katalozích

Kromě těchto rychlých voleb však aplikace umožňuje složitější konfiguraci. K ní se dostaneme volbou tlačítka Přidat hledání. V novém dialogu je možno opět vypnout či zapnout jednotlivá tlačítka. Navíc lze ale měnit jejich pořadí. Kromě toho lze nakonfigurovat použití libovolného vlastního vyhledávače.

sshot-2007-09-24-[20].png
Podrobné volby přepínání katalogů

Ptáte-li se, jak je to možné, není se třeba příliš divit. Princip je stejný jako u některých webových prohlížečů. Jednoduše zadáte URI získané zkopírováním z adresního řádku vašeho prohlížeče nad stránkou s výsledky vyhledávání zvoleného vyhledávače. Pak stačí jen nahradit předmět vyhledávání proměnnou %s. Tímto způsobem lze z titulní strany Seznamu vyhledávat použitím jakéhokoli myslitelného (konkurenčního) vyhledávače.

sshot-2007-09-24-[21].png
Přidali jsme nový vyhledávač

Skutečnou funkčnost uživatelsky definovaných vyhledávačů jsme však v době psaní článku nemohli ověřit. Zdá se totiž, že vůbec nepracuje. Systém sice záznam o vyhledávači uloží, ale při pokusu přes něj vyhledat dojde k obnovení samotného Seznamu a nečekanému odhlášení uživatele. Pro opakování těchto pokusů musíme zřejmě počkat na ostrou verzi nové titulní strany Seznamu.

Ostatní tlačítka pro pohyb mezi katalogy fungují bezpečně. Zajistí vždy přesměrování na cílový web provozovaný Seznamem (Mapy - Mapy.cz, Firmy - Firmy.cz apod.).

Změny vítáme a palce držíme

Seznam už drobný funkční i grafický facelift rozhodně potřeboval. Lze-li tak podle současné testovací verze soudit, na žádné grafické výstřelky ve stylu titulní stránky Centrum.cz se těšit nemůžeme. Na druhou stranu nové možnosti spojené s personalizací úvodní stránky jistě nejeden uživatel přivítá mnohem příznivěji než líbivou grafiku.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,