Technologie | Adobe | Střih videa

Když se v záběru něco víc hýbe, software to pozná a izoluje. Adobe ukázalo nové kouzlo

Adobe minulý týden představilo celou řadu aktualizací a vylepšení pro své portfolio softwaru pro editaci fotografií, střihu videa atp. Pravděpodobně nejzajímavějším z nich pak byla funkce s názvem Project Fast Mask, která dokáže izolovat pohyblivý objekt ve videu.

Zajímavé je to především z toho důvodu, že doteď k izolování pohyblivého objektu a jeho další úpravy bylo potřeba mnohem více času, a vše bylo nutné dělat manuálně. Novinka se téměř o vše stará automaticky a uživatel tak musí jen označit pár bodů pro ohraničení objektu. A co hlavně – pozadí scény nemusí být statické a sledovaný objekt může být v průběhu záběru dokonce i částečně překrytý. Jak asi tušíte, o rozpoznání se starají techniky strojového učení a umělé inteligence.

Vše bylo předvedeno na videu tančící postavy, běžícího dítěte a kotěte. Ve všech případech Fast Mask rychle ohraničilo objekty a umožnilo uživateli přidat do videa různé grafické efekty, které poté mohou určitým způsobem s objektem interagovat, být za ním či před ním.

Adobe tak ukázalo budoucnost editačního softwaru, ve které bude potřeba vynaložit mnohem méně úsilí pro rozpoznávání objektů v obraze. Zatím není známo, kdy se tato funkce objeví v běžně nabízeném softwaru, zatím byla předvedena jako samostatná ukázka vývoje.

Diskuze (12) Další článek: Nový kondom, který se sám zvlhčuje, zlepší požitek z milování. Jeho vývoj financoval Bill Gates

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,