Nová smlouva mezi Intelem a Rambusem

Po uvedení na trh nového čipsetu i845 pro SDRAM zajisté došlo k přehodnocení vztahu společností Intel a Rambus.
Do ještě nedávné doby byla situace více či méně komplikovaná, nyní je ona situace předmětem nejednoho sporu.

Intel a jeho dohoda s Rambusem byla příčinou toho, že nemohl vstoupit na trh s čipsetem pro Pentium 4, jež by podporoval něco jiného než paměti RDRAM. Avšak tyto paměti byly pro konečného konzumenta dost drahé. Proto také této možnosti okamžitě využily ostatní společnosti a začaly produkovat výrazně levnější čipsety, které umožňovaly kombinaci Pentia 4 a pamětí SDRAM. Byly to například společnosti Acer nebo VIA Technologies, která je v současné době s Intelem v soudním řízení týkající se patentů použitých na vývoji právě těchto čipsetů.

Intel samozřejmě mohlo těšit, že se Pentium 4 prodává, ale problém byl zase v tom, že unikal zisk z prodeje čipsetů. Začarovaný kruh, který byl přerušen až uvedením inteláckého čipsetu i845 pro SDRAM.

Tímto se však ale zcela jistě změnila dlouhotrvající spolupráce společností Intel a Rambus. Jelikož ještě nevypršel termín kontraktu mezi společnostmi, bylo nutné kontrakt zrušit (objevily se názory, že od upuštění od smlouvy musel Intel zaplatit) a postupovat s větší opatrností při tvorbě dalšího (aby to zase někomu nepřišlo líto).

V nové smlouvě, pětiletém kontraktu, si společnosti navzájem vyměnily přístupy ke svým patentovaným technologiím, od čehož si obě dvě slibují velký přínos. Detaily smlouvy jsou prozatím utajené.

Výsledkem je hlavně to, že se situace kolem technologie pamětí Rambusu alespoň trošku uklidnila. Takovéto patové stavy ve světě IT nabízejí jen konflikty a přístup společnosti Rambus k nim taky nemálo pomohl. Můžeme jen vzpomenout na spory s japonskými giganty Toshibou a Hitachi, nebo německou spol. Infineon Technology AG.

Diskuze (1) Další článek: Dell uvedl na trh nový typ počítače Dimension 8200

Témata článku: , , , , , ,