Automobily | Škoda

Nová Škoda Octavia má konektor USB-C na stropě. A je to geniální nápad

Předevčírem byla představena nová generace Škody Octavia. Je to moderní auto, které má řadu vychytávek, ale jedna nás obzvlášť zaujala - na stropě uvnitř nové škodovky najdete konektor USB, a to v jeho moderní verzi USB-C. Je vepředu uprostřed nad zpětným zrcátkem. A bystrým už možná došlo, k čemu je - můžete zde připojit kameru pro kontinuální snímání dění před vozem. 

Více se o Škodě Octavii čtvrté generace dozvíte na AutoRevue.cz

Kamery do auta jsou stále populárnější. Ve smyčce totiž neustále nahrávají záznam jízdy a v případě nehody je tak k dispozici jasný obrazový důkaz, co se stalo. Odpadne tak často spor o viníkovi nehody apod. Záznamy z kamer také často zachytí abnormální chování některých řidičů, což je pak vděčným materiálem pro sociální sítě.

Škoda si zakládá na svém sloganu „simply clever“ a snaží se nabízet „jednoduše chytré“ vychytávky, které u konkurence nenajdete. USB konektor ve stropě je jednou z nich. Odpadne tak nutnost táhnout kabel ke kameře ze vzdálené zásuvky na středovém tunelu..

Automobilky predikují, že USB-C bude všude

V nové oktávce najdete podobných vychytávek více - například už dobře známou škrabku ve víčku palivové nádrže nebo deštník zasunutý do dveří. K němu teď ale přibyl i smetáček na sníh, kapsy v sedadlech na mobilní telefony, uzávěr nádoby kapaliny ostřikovačů tvarovatelný do trychtýře, atd. Jsou to různé praktické drobnosti, některé však za příplatek. 

Konektor USB-C každopádně není ve vozidlech Škoda nic nového. Poprvé s ním přišla už Scala a následovaly další nově uváděné modely. K nalezení je také už u aut konkurence. Ačkoli z toho dnes ještě většina majitelů telefonů není nadšená, protože si do auta musejí kupovat nový kabel. Ale auta se nemění tak často jako mobily a počítače a automobilky zjevně predikují, že zanedlouho bude USB-C už naprosto všudypřítomným standardem. 

Na závěr ještě upozornění: kamera v autě musí být umístěna tak, aby nezasahovala do výhledu řidiče (tj. nejčastěji za zrcátkem, případně ve spodní části čelního skla, kde je už v zorném poli řidiče přední kapota) a dále je nutné myslet na to, že záběry „pirátů silnic“ nemůžete jen tak zveřejnit. Vzhledem k zákonné ochraně soukromí je nutné zamezit jednoznačné identifikaci cizích osob, což v praxi znamená rozmazat obličeje a poznávací značky. 

Diskuze (65) Další článek: Další způsob, jak si poslat peníze. Facebook pay umožní platby přímo v konverzaci na Messengeru

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,