Programování

Nová příkazová řádka Warp vytřela zrak konkurenci. Podobné kousky běžné terminály vůbec neumějí

Microsoft před třemi lety nabídl správcům a vývojářům svůj Terminal, který měl dát definitivní sbohem prehistorickému uživatelskému rozhraní Cmd a PowerShellu na Windows a v některých aspektech jej přiblížil třeba tomu, co znají fanoušci grafických linuxových distribucí.

Multiprotokolový Terminal s taby je skvělý, najdete jej na GitHubu, nicméně konkurence je dravá a jde mnohem, mnohem dál. Třeba takový Warp, o kterém se zatím příliš neví. Není divu, autoři jej představili teprve před pár dny a zatím je k dispozici pouze pro macOS. Nicméně zároveň slibují, že jsou už ve vývoji nezbytné verze pro Windows a Linux.

Warp v akci:

Také Warp je (jen) GUI pro samotnou příkazovou řádku/shell, nicméně chce provést skutečnou revoluci v tom, jak by takový program mohl (a měl) vypadat v roce 2022.

Input, bloky, vyhledávání, autocomplete...

Rozhraní příkazové řádky proto rozděluje do několika částí v čele s Inputem a Blocks. Input je starý dobrý blikající kurzor a místo pro vstup, v tomto případě ale funguje jako víceřádkový textový editor. Můžete snadno a intuitivně upravovat sebesložitější příkaz, kopírovat jej, můžete se snadno vracet a tak dále.

8be217f1-6543-4d37-a556-e6c052ad934a
Základní GUI Warpu je rozdělené na vstup a výstup agregovaný do bloků

Blocks je pak samotný výstup příkazu, který je vizuálně decentně oddělený a opět jej snadno zkopírujete, aniž byste do schránky dostali celý výpis na obrazovce. Přehlednější je i historie zadaných instrukcí.

Vše dále usnadňuje hromada produktivních funkcí:

 A další vylepšováky, které najdete na webu dokumentace.  

Nelze než doufat, že Warp zamíří na všechny klíčové platformy co nejdříve, anebo se v něm alespoň inspirují ostatní. Některé jeho vychytávky jsou totiž opravdu praktické, až se nejeden diví, proč už dávno nejsou součástí ostatních a letitých terminálů.

Diskuze (37) Další článek: Intel ukončil veškeré podnikové aktivity v Rusku a Bělorusku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,