Nová Opera 11.10: třináct důvodů, proč ji zkusit

Nová Opera podporuje obrázkový formát WebP od Googlu, který má nahradit JPEG. Rychlý přístup se lépe přizpůsobuje a e-mailový klient vylepšuje hledání. A Opera Turbo je opět rychlejší.
Kapitoly článku

8. RSS čtečka beze změny

RSS čtečka je pohodlná, rychlá, od minulé verze navíc nabízí dlouho žádané vnořování složek.

Škoda jen, že vývojáři stále nic nedělají se správou těchto zdrojů. Pokud máte desítky složek a stovky zdrojů, manipulace s nimi a přesouvání je značně obtížné. Musíte myší uchopit zdroj a přesunout jej do dané složky, což je při více zdrojích deprimující. O hromadném přesouvání ani nemluvě.

Každému zdroji můžete nastavit interval aktualizace. Noční můra se z toho rázem stane tehdy, když potřebujete nastavit stejný interval pro desítky zdrojů. Doufejme, že Opera na tomto v budoucích verzích zapracuje.

Opera se nedávno pustila do vod poskytovatelů freemailu: E-mailovou schránku od Opery? Zkuste nový freemail Opera Mail

9. Upraveno prohlížené obrázků

Otevíráte někdy (libovolné) obrázky v Opeře? Dřívější verze Opery obrázek zobrazily v plné velikosti. Pokud byl větší než okno Opery, posuvníkem jste si mohli narolovat na dolní či horní část obrázku.

226599136.jpg (800×500) - Opera.png
 Obrázek je zobrazený celý, pokud je okno prohlížeče větší

Nová Opera toto chování změnila a jde ve stopách Firefoxu nebo Chromu. Když je obrázek větší než prostor pro zobrazení, Opera obrázek přizpůsobí velikosti okna. Obrázek tedy v daném poměru zmenší, abyste jej viděli celý. Stačí ale na něj klepnout myší a vzápětí se zobrazí v plné velikosti, tak jako dříve.

226599136.jpg (800×500) - Opera (3).png
 Opera 11.00 a starší zobrazila obrázek v plné velikosti, pro posun bylo třeba použití posuvník
226599136.jpg (800×500) - Opera (2).png
 Opera 11.10 přizpůsobí obrázek velikost okna prohlížeče. Po klepnutí na obrázek se zobrazí jeho plná velikost

10. Podpora CSS přechodů

Sice pozdě, ale přece – tak by se dalo nazvat zavedení podpory CSS přechodů (gradientů). Umět je bude u vlastností „background“ a „background-image“. Vývojáři tak mohou dělat hezčí weby a nemusí se bát, že uživatelů Opery nic neuvidí. Podrobnosti opět na stránkách Opery.

Opera nově podporuje sloupcový návrh, přesněji W3C CSS Multi-column Layout Module a nové vlastnosti pro CSS cursor.

11. Písma W3C Web Open Font a HTML5

Nové vykreslovací jádro navíc přidává podporu pro písma W3C Web Open Font Format (WOFF). Několika úprav se také dočkala podpora HTML5. Například byly přidány globální atributy W3C data-* a částečná podpora W3C File API, která umožní manipulaci se soubory filesystému. Dále byla přidána podpora pro historii a navigaci skrz rozhraní W3C History.

12. Opravy staré několik let

Automatické doplňování si již pamatuje https protokol a vývojáři také opravili chybu, které mohla po změně hlavního hesla poškodit soubor (wand) s uloženými hesly.

Na seznam oprav se také dostaly chyby, které si Opera nesla z dob minulých, ať už problémy s událostmi onkeydown či onblur. Konečně je také možné nastavit více hodnot atributu „rel“. Opraveny dále byly problémy s viditelností prvků, fixním pozicováním, CKEditorem či CSS3 kurzory. Přehled všech oprav naleznete v seznamu změn, je to kombinace oprav týkající se CSS, HTML a JavaScriptu. Díky bohu za ně.

13. Ladění webu pomocí Opera Dragonfly beta 1

Asi není nikdo, kdo by z webových vývojářů alespoň nezkusil kombinaci rozšíření Firebug a Web Developer pro Firefox.  Své nástroje mají také Google Chrome a Internet Explorer. Opera taktéž vyvíjí svůj nástroj pro vývojáře – Opera Dragonfly. Poprvé byl představen v Opeře 9.50 v roce 2008.

Seznam – Najdu tam, co hledám - Opera.png
 Opera Dragonfly v akci

Opera Dragonfly je použitelný nástroj, nabízí přehled a úpravu CSS, DOM, chybovou konzoli, výběr barev, ladění JavaScriptu a přehled o síťové komunikaci. Problém je, že v přehledu lze vidět pouze hlavičky, nikoli obsah (tělo). Pokud tedy pracujete s Ajaxem, nedozvíte se, jaký obsah je posílán. Vývojáři přes půl roku slibují, že na tom pracují, takže se určitě objeví v jedné z příštích verzí. Prozatím můžete využít rozšíření Firebug Lite Button, které vám zobrazí i těla komunikace.

firebugs_sreenshot1.png
 Rozšíření Firebug Lite Button v Opeře

Nastal čas instalace

Opět se musím pozastavit nad vývojovým procesem Opery. Sestavení vychází obyčejně jednou týdně k veřejnému testování. To je zcela korektní. Poté se ale objevila jedna beta verze, následovalo několik dalších testovacích sestavení a poté začali sypat z rukávu Release Candidate (RC) verze, tak jak je u Opery zvykem.

Opět se jim podařilo vydat více RC verzí v jeden den. Navíc je očíslovali trochu nezvykle. Začali s RC1, RC2, RC3, pokračovali přes RC3.1, RC3.11, RC4 a RC4.1. Nová Opera se každopádně povedla, protože se posouvá dál. Jedenáctá verze Opery tak dozrála jako víno.

stáhnout program Opera 11.50 final Licence: freeware, 9,8 MB
Autor: Opera Software
Web programu: www.opera.com


Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,