Nová Opera 10 s funkcí webového serveru Opera Unite

Na světě je nová testovací verze Opery 10. Aktuální vývojová verze přináší jednu zásadní novinku, kterou je funkce Opera Unite. Vývojáři tuto funkci, nebo spíše službu, označují jako webový server v prohlížeči. Autoři si od ní slibují, že tak rozšíří možnosti práce s internetem a zapojení se do jeho obsahu.

Opera Unite nabízí možnost, jak sdílet libovolné soubory s jinými uživateli přímo z vašeho počítače. Fotografie, hudbu, poznámky či další soubory. Výhodou je, že není nutné takové soubory nikam dodatečně nahrávat. Vše máte pouze u sebe v počítači, a přitom dostupné pro ostatní.

Pro komunikaci s okolím můžete využít chat, nebo zajímavou „fičuru“ nazvanou Chladnička. Možná sami doma máte žluté lepící lístečky s napsanými úkoly, co byste měli udělat. Takový lísteček se tu a tam vidí právě na chladničce. Nyní vám díky Opera Unite můžou okolní lidé zanechat poznámku, vzkaz, právě na vaší virtuální chladničce v Opera Unite.

Pokud využijete Opera Unite Media Player, budete mít svoji hudbu dostupnou, ať jste kdekoli. Odpadá tak nutnost její dodatečné kopírování při přecházení mezi více počítači.

Operou Unite můžete využít i jako webový server, alespoň pro statický obsah. Podpora dynamických jazyků, jako např. PHP, zatím dostupná není.

Vše je v rané fázi vývoje, takže dost věcí se může do finální verze ještě razantně změnit. Pokud máte chuť testovat, stáhněte si od nás nejnovější sestavení Opery, která obsahuje Operu Unite. Verzi pro linux a Mac OS X naleznete ke stažení na oficiálních stránkách. Jediná nutnost je dostatečně rychlé a pokud možno stabilní připojení k internetu.

Více o Opera Unite se dočtete na stránkách unite.opera.com.

Diskuze (37) Další článek: Breadbox 64: Twitter klient pro Commodore 64/128

Témata článku: , , , , , , , ,