Nová mechanika Jaz 2 pod drobnohledem

Parametry je Jaz 2 srovnatelný s pevným diskem.
V hlavních rolích: Dvojnásobná kapacita, 40% nárust výkonu, zpětná kompatibilita. Takto poněkud parodicky by se dala komentovat nejčerstvější zpráva společnosti Iomega o ohlášení nové mechaniky. Následuje asi měsíc po velmi podobném ohlášení nové mechaniky ZipPlus, u které se ovšem měnil pouze výkon, nikoliv kapacita. Na poslední měsíce tohoto roku tak Iomega slíbila celkem dvě mechaniky a jedno nové médium o kapacitě 2 GB, zda-li se jí to podaří a my se jich dočkáme alespoň na Vánoce, ukáže až budoucnost.

Dvougigabajtová médiaHlavní rys mechaniky Jaz 2 tvoří používání kromě starých disket o kapacitě 1 GB také diskety nové, s kapacitou dvounásobnou. Ačkoliv je odůvodňována potřebou schraňovat na jednom médiu více kvalitních obrázků (2000 kusů), hudby (3 hodiny) a filmu (120 minut), jistý, furiantský podíl v tom může hrát snaha zpět přetrumfnout největšího konkurenta Jazu - SyQuest SyJet o kapacitě 1,5 GB, na který dokonce Iomega podala žalobu k soudu kvůli ukradení patentu technologie média Jazu. Takže jak měl SyJet o půl giga větší kapacitu, teď se situace obrací, a tento kapacitní schodek je nyní ve prospěch nového Jazu. Přesto však je nyní výhodnější koupit diskety dvě, než jednu, sic s dvojnásobnou kapacitou.

Také větší rychlostBez slibů navýšení výkonu by to pravděpodobně nešlo. Jaz 2 drive nabízí při 20MB/s synchronním SCSI přenosu průměrnou rychlost 7,4 MB/s, přičemž garantuje nejnižší na 4,9 MB/s. Znamená to zálohu 2 GB na Jaz za pouhých 20 minut, což je velmi lákavé. Když se k tomu přidají hodnoty vyhledávacích dob čtení - 10 ms a zápisu - 12 ms, průměrná přístupová doba 17,5 ms a vyrovnávací paměť 512 KB, dostáváme velice slušný, snadno vyměnitelný dvougigový pevný disk.

Ceny skoro dvojnásobnéCo ze začátku bude brzdit eventuální zájemce před koupí bude samozřejmě cena. Zatímco klasický Jaz se nyní na amerických trzích prodává za 300 dolarů (9 900 Kč) v interním provedení a 400 dolarů (13 200 Kč) v externím, předpokládané ceny pro Jaz 2 jsou 550 a 650 dolarů (18 150 a 21 450 Kč). V ceně je samozřejmě známé i nové software pro správu souborů na Jazu, zálohování, přehrávání hudby a videa, atd., na přijatelné ceny si však zákazník bude muset nejméně půl roku počkat.

Váš názor Další článek: Kterak se rok 1997 na ekonomických systémem podepsal

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,