Nová kniha: Windows Server 2008 – Velký průvodce administrátora

Implementace, nasazení a správa nového Windows Serveru

Windows Server 2008.jpgMožná jste někdy zaslechli Edisonův slavný citát: „Genialita je jedno procento nadání a devadesát devět procent dřiny.” Tuto větu můžete trošku upravit a dostanete dobré motto pro výstavbu sítě: dobrá síť je jedno procento implementace a devadesát devět procent přípravy.

V této knize se dozvíte, jak Windows Server 2008 nejen dokonale implementovat, ale také nasazovat a spravovat. Je určena především správcům podnikových sítí a jejich návrhářům, IT manažerům a síťovým technikům.

Co se naučíte

Co v knize mimo jiného konkrétně najdete:

  • První čtyři kapitoly jsou věnovány přehledu operačního systému Windows Server 2008 a jeho součástí.
  • Kapitoly 5 až 9 pokrývají instalaci a úvodní konfiguraci systému. Tyto kapitoly vás provedou procesem instalace operačního systému Windows Server 2008 a konfigurací hardwaru.
  • Kapitoly 11 až 21 se zabývají denními úkony správy systému, včetně správy souborových prostředků a používání skriptů pro správu.
  • Kapitoly 22 až 26 jsou celé o bezpečnosti – jak vytvořit a implementovat plán zabezpečení.
  • Kapitoly 27 až 31 pokrývají další funkce, včetně virtualizace a terminálových služeb.
  • Závěrečné kapitoly o ladění, údržbě a opravách se zabývají důležitými informacemi o stavu sítě, sledování výkonu, plánování obnovy po havárii. Pokud i přes vaše úsilí síť selže, toto je místo, kde najdete informace o řešení problémů a zotavení sítě.
  • Navíc autoři přidali kapitolu o registrech – mozku systému Windows Server 2008 – a rady, pokud se chystáte podstoupit operaci tohoto mozku.
  • Na konci této knihy najdete doplňující materiály o změnách uživatelského rozhraní a podpůrných nástrojů.

Praktické postupy správy české i anglické verze

V kapitolách se autoři snažili učinit informace co nejdostupnější. Najdete v nich popisné i teoretické informace, ale také mnoho postupů typu krok za krokem, které vás provedou procesem konfigurace jednotlivých funkcí. Tyto postupy jsou doplněny o obrázky, podle kterých byste měli být schopni snadno postupovat podle psaných instrukcí.

Všechny prvky českého operačního systému jsou doplněny o jejich ekvivalenty v anglické verzi, takže knihu snadno využijí administrátoři obou jazykových verzí Windows Serveru 2008. Na webové stránce knihy najdete také skripty popisované v knize.

Více informací, obsah i ukázkovou kapitolu najdete na webové stránce knihy.

 

Diskuze (3) Další článek: Computer 6/09: Zoner Photo Studio 11 zdarma

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,