Nvidia | AMD | Grafické karty

Nová hra New World od Amazonu nenávratně ničí drahé a výkonné grafické karty od Nvidie i AMD

Amazon spustil předběžný přístup do betaverze nové MMORPG hry New World, která přinesla velkou vlnu nadšení mezi hráči, avšak objevil se i závažný problém týkající se grafických karet.

Na webu Windows Central se totiž začaly objevovat příspěvky majitelů výkonných grafických karet od Nvidie i AMD, kteří hlásí, že přibližně po 15 až 30 minutách hraní této hry došlo k vypnutí počítače. V některém případě počítač znovu nastartoval, avšak v tom horším případě už nikoli.

U některých majitelů grafik totiž došlo k nenávratnému poškození grafické karty, která přestala fungovat a je z ní nepoužitelný kus železa a křemíku.

Po dalším zkoumání tweetnul známý JayzTwoCents, že se problém s umíráním grafik objevil už u poměrně hodně modelů nezávisle na výrobci. Vypínání a poškození se týkají modelů jako AMD Radeon RX 590, Radeon RX 6800, Radeon RX 6800 XT, Radeon RX 6900 XT a Nvidia GeForce RTX 3080 Ti nebo GeForce RTX 3090.

Tvůrci hry se obhajují tím, že při interním testováním k žádným takovým problémům nedošlo a hra používá standardní API DirectX. Nicméně i přesto vydali opravný patch, omezující počet snímků za sekundu v menu. Možná právě zde vzniká typický problém, kdy v některých hrách karta vykresluje zbytečně tisíce fps a u některého špatně navrženého hardwaru je to nějaký druh problému, který odpálí něco na kartě.

Z bezpečnostních, ale i úsporných a hlukových důvodů osobně doporučuji, abyste v ovladačích nastavili omezení na fps mírně nad limit vašeho monitoru. Některé hry totiž mají i špatně implementovaný v-sync a grafická karta zbytečně vykresluje stovky či tisíce fps, které nepotřebujete. Pokud máte monitor například 144 Hz, omezte maximální fps třeba na 150. Díky tomu v takových případech odstraníte podobné problémy spojené se zbytečným vykreslováním, snížíte zátěž, teploty a hluk grafické karty.

Diskuze (46) Další článek: Na zpravodajských webech se zobrazovala pornografie. Kvůli zapomenutým embedům

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,