DDoS

ODHALENO: Nová hackerská skupina Black Hats nabízí DDoS útoky na kohokoliv

Lze si koupit DDoS útok? Podle reklamy, kterou české servery zaplavila nová hackerská skupina Black Hats, to není žádný problém. Kampaň nejasného původu nabízí možnost za úplatu zaútočit na jakýkoliv server v ČR.

Anonymní hackeři Black Hats uvádí, že mají pod kontrolou statisíce počítačů. Díky nim mohou úspěšně provádět takzvané DDoS (anglická zkratka Distributed Denial of Service) útoky na kohokoliv. Mezi důvody pro objednání jejich služeb zmiňují třeba konkurenční boj nebo pomstu zaměstnavateli. Redakce se snaží kontaktovat zástupce hackerské skupiny a zjistit jejich oficiální vyjádření.

DDoS útoky patří k nejagresivnějším formám kybernetické kriminality. Jen v roce 2017 se jejich terčem stala až třetina českých firem. Servery obětí jsou při nich zahlceny a znepřístupněny ostatním uživatelům. Síť oběti tak může být vyřazena z provozu na několik minut, ale i na celé dny. To ohrožuje nejen reputaci napadené firmy nebo instituce, ale může také narušit prodeje a ohrozit ekonomickou stabilitu společnosti.

DDoS útok může rovněž sloužit jako zástěrka pro infiltraci do serverů a systémů oběti, vydírání, krádež dat a finanční kriminalitu. Oběťmi DDoS útoků se často stávají kromě firem i veřejné instituce.

Doplnění autora kampaně:

Zdá se vám tento článek trochu přitažený za vlasy? Nemýlíte se. Jde totiž o aprílový fiktivní text o neexistující hackerské skupině Black Hats a její nabídce pořídit si DDoS útok na jakýkoliv český server.

Článek jsme ale nezveřejnili jen proto, abychom se společně na Apríla pobavili. Je součástí edukační kampaně, kterou upozorňujeme na velmi reálná a všudypřítomná nebezpečí DDoS útoků.

Každé úspěšné podnikání, firma nebo veřejná instituce se dnes neobejde bez vlastní webové prezentace, e-shopu nebo síťové infrastruktury. Pokud provozujete své servery sami, můžete se stát lehkou kořistí hackerů a jiných útočníků i vy a vaše síť.

Jen v roce 2017 se až třetina českých firem stala terčem DDoS útoků, při kterých jsou servery oběti zahlceny a znepřístupněny ostatním uživatelům. V průměru bylo loni podle statistik napadeno 51 firem denně, to je jedna firma každou půl hodinu. DDoS útoky přitom patří k nejagresivnějším formám kybernetické kriminality. Trvat mohou několik minut, ale i několik dní a firma je po dobu jejich trvání paralyzovaná.

„Nefunkční servery znamenají nefunkční služby, zastavení prodeje, odliv zákazníků, finanční ztráty a často i pošramocení pověsti oběti. Cena za hodinu asistovaného DDoS útoku se na černém trhu pohybuje v propočtu mezi 1 100 – 1 800 korunami. Vyřadit na týden z provozu servery třeba konkurenční cestovní kanceláře nebo e-shopu tak vyjde mnohem levněji než účinná reklamní kampaň,“ vysvětluje Martin Čejka, marketingový ředitel pro fixní služby ze společnosti O2.

Konkurenční boj je přitom pouze jedním z běžných důvodů pro DDoS útok. Vzhledem k nízké ceně za ním může stát třeba zhrzený zaměstnanec, nebo slouží jako zástěrka pro infiltraci do serverů a systémů oběti, vydírání, krádež dat a finanční kriminalitu. Proto je důležité na rizika DDoS upozorňovat a hledat řešení, díky kterým můžete své podnikaní v online světě účinně chránit.

Služba O2 AntiDDoS poskytuje aktivní monitoring, klasifikaci útoku a jeho případnou eliminaci. Díky nové variantě AntiDDoS Basic zákazník získá informace o probíhajícím útoku, kterého si v dané chvíli nemusí být vůbec vědom a zároveň se může svobodně rozhodnout, jakým způsobem bude útoku čelit.

Více informací naleznete na www.o2.cz/firmy-a-organizace/it-reseni/antiddos.

Další článek: Kuba bude mít rychlejší internet. Chce jej zajistit kapitalistický Google

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,