Microsoft | Windows 10 | Windows 10X

Nová generace Windows se jmenuje 10X. Přinese zcela nové rozhraní a ovládání

Microsoft minulý týden představil nejen nové tablety a notebooky, ale i zařízení Surface Neo se dvěma displeji. To je zajímavé mimo jiné i tím, že v něm poběží nový operační systém Windows 10X. Půjde o systém speciálně navržený pro počítače s více obrazovkami, jejichž rozlišení, natočení a využití se navíc průběžně mění. Systém proto přinese především zcela přepracované uživatelské rozhraní.

Windows 10 měly od počátku pohánět všechny typy zařízení, od hybridů přes tablety a klasické desktopy až po mobilní zařízení. Vizi se ale podařilo naplnit jen částečně – na mobilech Desítky skončily a od dotykového rozhraní pomalu upouští, byť stále pohání i tablety a další zařízení. 

Společně s příchodem nových typů počítačů se ale Microsoft posune dál a přinese systém částečně nový. Windows 10X totiž sice sdílí jádro s Windows, nabídnou ale jiné prostředí i funkce. Klasické Windows 10 pro desktopy budou vyvíjeny vedle toho zvlášť - Microsoft se zjevně na Windows 8 poučil, že s příliš velkými změnami v uživatelském prostředí není dobré experimentovat v hlavním desktopovém systému.

2019 10 02 (17 08 04).jpg2019 10 02 (17 08 11).jpg2019 10 02 (17 08 01).jpg 
Na tohle budou Windows 10X připravené – zařízení se dvěma displeji.

Hlavním smyslem nového systému je, aby správně pracoval na zařízeních se dvěma displeji. Zde se například počítá s tím, že na každé obrazovce budete mít otevřené jiné okno a navzájem spolu budou umět spolupracovat.

Základ stejný, kabát nový

Základní jádro systému bude stejné, stejně tak i principy ovládání, lišit se ale budou jednotlivé detaily a funkcemi. Logicky se zde například počítá se speciálními gesty na přesun oken mezi displeji a jejich maximalizování apod. Ta budou z velké části nová, stavět ale budou na tom, co již dnes známe z Windows (připínání obrazovek ke stranám apod.).

97696b24-43e1-4ae5-a996-37d82b0fdf0f 
Přepracované bude i uživatelské rozhraní včetně nabídky Start

Staronová bude i interakce s příslušenstvím. Již nyní má firma svoje zařízení Dial, které můžete umístit na displej a systém kolem něj vykreslí ovládací panel. Microsoft na konferenci při představování Surface Neo ukázal, jak by to mohlo vypadat – systém sám rozpozná přiloženou klávesnici a kde se nachází. V horní nepřekryté části tak může zobrazit doplňující tlačítka pro klávesnici, naopak ve spodní virtuální touchpad.

Zapomenout můžeme na klasické desktopové rozhraní. Ještě je brzy na konkrétní změny, co ale Microsoft ukázal, bylo na hony vzdálené tomu, co známe z Windows na počítačích nyní. Žádný spodní panel, místo něj vysouvací lišta s velmi upravenou nabídkou Start, kde hlavně nenaleznete žádné dlaždice. Přesto ale i tento systém zvládne v kontejneru spustit klasické Win32 aplikace, nebude se tedy spoléhat jen na ty moderní.

Windows 10X budou pohánět zařízení se dvěma displeji. Třeba Surface Neo:

Klasické Desítky se zřejmě inspirují

Microsoft sám ve svém blogovém příspěvku zmiňuje, že by se uživatelé neměli učit nic nového - prostě jen přejdou na nové zařízení a začnou ho přirozeně používat. To buď znamená, že Windows 10X nakonec nebudou mít natolik rozdílný vzhled jako se to jeví z aktuálních videí, nebo se klasické desktopové Desítky tomuto směru částečně přizpůsobí. Něco podobného ostatně již několikrát uniklo – včetně přepracovaného Start menu a dalších designových změn.

Přepracovaná nabídka Start.jpg 
Nedávno unikla přepracovaná verze nabídky Start pro klasické Desítky.

Mezi řádky se dá vyčíst záměr, že Windows 10X budou modernější a progresivnější varianta systému a klasické Desítky si z ní budou postupně přebírat inovace, které najdou uplatnění i na desktopech a běžných noteboocích. Časem vývoj obou systému opět splyne anebo se systémy začnou rozdělovat ještě více, to ale záleží na tom, jakými směry se bude ubírat vývoj samotných osobních počítačů. 

Na první reálné zkušenosti s Windows 10X si ale ještě počkáme minimálně do podzimu roku 2020. To na trh přijdou zařízení, která jejich možností budou využívat. A nebude to jen Surface Duo od Microsoftu, dvoudisplejové počítače chystají i ASUS, Dell, HP a Lenovo. Už na jaře bychom ale mohli dostat ochutnávku v rámci vývojářské konference Build a je také možné, že se některé prvky nového systému projeví i ve velké jarní aktualizaci klasických Windows 10.

Diskuze (61) Další článek: Videa s vyměněným obličejem jsou problém. Kalifornie jde napřed a připravila proti „deep fake“ zákon

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,