Nová generace flash disků pro Windows Vista ReadyBoost přichází

Jednou z těch opravdu zajímavých novinek ve Windows Vista je technologie ReadyBoost. Díky ní může počítač využívat flash disky jako vyrovnávací paměť, na kterou ukládá často používaná data, čímž k nim může oproti pevnému disku získat mnohem rychlejší přístup. I když vyjde taková cache s ohledem na ceny flash pamětí docela draho a svou rychlostí se přístup k datům uskladněným v operační paměti ani zdaleka nevyrovná, ve srovnání s rozšiřováním paměti nákupem nových modulů jde o velice zajímavý způsob, jak si oproti načítání dat z disku alespoň nějak polepšit – obzvláště pokud již nějakou tu „flešku“ máte.

Ačkoliv se většina flash disků zdá teoreticky dostatečně rychlá na to, aby s nimi mohla tato technologie spolupracovat, v praxi jsou často při prověřování systémem odmítnuty. Základní požadavek je sice alespoň 2,5 MB/s pro čtení a 1,75 MB/s pro zápis, avšak klíčovým je, aby zařízení dosahovalo této rychlosti při náhodném přístupu ke 4kB blokům, navíc musí flashdisk této rychlosti dosahovat ve kterémkoliv místě.

Rychlé flash disky (označované násobky rychlosti 150 kB/s stejně jako CD-ROM) však často dosahují vysokých rychlostí pouze při sekvenčním zápisu velkých bloků. Jelikož „disky“ nebyly doposud pro nízké přístupové doby nikterak optimalizovány a výrobci neuvádějí, zda s jejich produkty Vista ReadyBoost funguje, je nákup paměti pro tento účel sázkou do loterie s velice nízkou pravděpodobností na úspěch.

Někteří výrobci si už tento fakt naštěstí uvědomují, a tak se začínají objevovat první „ReadyBoost ready“ flash disky. Jeden z těchto produktů oznámila společnost Corsair Memory. Bohužel, údaje, které server NordicHardware zveřejnil jsou velmi strohé, a tak musíme vzít za vděk faktem, že na flashdiscích Corsair TurboFlash bude ReadyBoost zaručeně fungovat. Momentálně se dodávají 512MB modely, v průběhu příštího týdne mají být i modely s kapacitou 1 GB. Sám výrobce zatím na svých stránkách o produktu mlčí.

Konkurenční produkt A-DATA PD-7 Turbo Speed, určený pro Vista ReadyBoost, nabízí rychlost čtení 33 MB/s a zápis rychlostí 22 MB/s. Má se vyrábět v kapacitách 1-8 GB (což je ovšem také zvláštní, protože kvůli na discích použitému souborovému systému FAT32 nelze vyrobit odkládací soubor větší než 4 GB).

Dá se očekávat, že se v dohledné době začnou Vista ReadyBoost ready disky na trhu množit.

O technologii Vista ReadyBoost se dočtete více na našem Vista Blogu.

Zdroj: Nordic Hardware

Diskuze (45) Další článek: Notebooky pod čtyřicet tisíc bez daně - pod stromeček, nebo do konce roku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,