AMD | Grafické karty

Nová funkce Radeon Anti-Lag snižuje latenci ve hrách. První testy ukazují, že funguje docela dobře

AMD u příležitosti uvedení nových grafických karet Radeon RX 5700 a 5700 XT zpřístupnilo v ovladačích novou funkci na snížení odezvy Radeon Anti-Lag. Jejím cílem je zkrátit odezvu mezi povelem, který provede hráč skrze klávesnici nebo myš a mezí tím, než se tento povel projeví na obrazovce monitoru.

Technologie je dostupná ve všech hrách postavených na DirectX 9 a DirectX 11 pro majitele nových karet Radeon RX 5000. U starších karet s architekturou GCN je pak omezení pouze na Direct X11. Technologie je přístupná ve Windows 7, tak i ve Windows 10.

2019-07-21-image.jpg

AMD prozatím nezveřejnilo kompletní dokumentaci, jak technologie funguje, ale prozradilo, že pracuje se zkrácením fronty snímků, které zpracovává procesor. Tím se dosahuje lepší synchronizace mezi procesorovou a grafickou frontou. Podobnou technologii nabízí řadu let i Nvidia s „maximum pre-rendered frames“ ovšem zde se nikdy nepodařilo docílit tak vysokého sníženi latence a posledních několik let není tato technologie nijak aktualizována.

Redaktoři magazínu TechSpot se na novinku v podání AMD podívali jako jedni z prvních a výsledky je velmi překvapily.

graf odezvy 2.PNG

Například ve hře Rainbow Six Siege naměřili průměrnou odezvu u grafické karty RTX 2070 kolem 21-23 ms. Radeon RX 5700 XT je na tom dle výsledků velmi podobně a dosahuje na 20 ms. Ovšem pokud se zapne funkce Radeon Anti-Lag, klesá odezva až na 17,8 ms, tedy o 4-6ms méně než má konkurence.

U jiných her může být rozdíl mezi AMD a Nvidii ještě vyšší. Například v nové hře Metro Exodus redakce naměřila rozdíl i přes 20 ms mezi odezvou s vypnutou vertikální synchronizací a tím pokud se u grafické karty zapne funkce Anti-Lag. Dobrou zprávou také je, že vliv na výkon je zanedbatelný a až na pár výjimek se FPS téměř nemění.

vliv na vykon.PNG

Redakce Youtube kanálu TechteamGB dokonce zjistila, že kombinace Radeon Anti-Lag s klasickým 60Hz monitorem přináší lepší herní odezvu než konkurenční grafická karta RTX od Nvidie s rychlým 144Hz monitorem. To je celkem překvapující zjištění, protože kombinace Radeonu RX 5700 XT vyjde mnohem levněji ve spojení s 60Hz monitorem než RTX 2070 s 144Hz monitorem a přesto dokáže díky funkci Anti-Lag přinést rychlejší reakce díky nižší odezvě.

Zdroj: TechSpot

Diskuze (15) Další článek: Aukro zdražuje. Prodejci zaplatí více na provizích

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,