Nová éra zdravotnictví – 5G přinese ordinaci do mobilu

Technologie a umělá inteligence už nyní výrazně proměňují naše okolí. Zásadní pokrok ale slibují i čím dál rozšířenější sítě 5G. Jakých vylepšení se dočká zdravotnictví?

Nová generace sítí přináší zcela novou úroveň přenosové rychlosti, kapacity sítě a nízké latence. 5G tak bude mít významný vliv na celou řadu oborů. Jedním z nich je i zdravotnictví. Podle společnosti Accenture více než 8 z 10 vedoucích pracovníků z oblasti zdravotnictví souhlasí s tím, že hlavním přínosem v tomto oboru bude právě 5G. A pandemie koronaviru celou transformaci jen urychlila.

Zahraniční nemocnice na vlnách 5G

Pandemie přišla znenadání a po jejím vypuknutí začaly mnohé země stavět nová zdravotnická zařízení. Neznalost viru vyžaduje maximální obezřetnost – zde přicházejí na řadu technologie. V březnu letošního roku nasadila technologická společnost Huawei v rekordním čase 5G síť v nově postavené nemocnici v čínském Wu-chanu, kde tak mohli lékaři provádět diagnostiku a poskytovat péči, aniž by přišli do těsného kontaktu s nemocnými. Do sítě byly připojeny přístroje monitorující teplotu a vlhkost vzduchu, pohyb pacientů, pohyb odpadového materiálu, který vyžaduje speciální nakládání. Síť zároveň propojila lékaře. Obrovský objem dat procházel neustálou analýzou. Ta přinesla úsporu času, vyšší bezpečí pro lékaře a pohodlí pro pacienty, i vyšší přehled nad děním v nemocnici.

To vše jsou jen první vlaštovky. Od přelomu tisíciletí lze sledovat obrovský rozmach robotiky ve zdravotnictví. S pomocí robotů už dlouhá léta operují například lékaři na pražské Homolce. S nasazením 5G a rozmachem telemedicíny by tyto operace mohly probíhat i na vzdálenost tisíců kilometrů, jak dokázal případ z března 2019, kdy byl pacientovi s Parkinsonovou chorobou přímo do mozku implantován systém pro hlubokou stimulaci mozku. Operační tým zasedl k přístrojům v čínském Hainanu, zatímco jejich pacient ležel ve čtyři hodiny letadlem vzdáleném Pekingu.

Oblečení, které dbá na prevenci

Zcela nová dimenze se také otevírá v sektoru nositelných zařízení. Pacient s chronickou nemocí může mít díky senzoru na těle neustále monitorovány životní funkce a na základě soustavně probíhající analýzy dat mu je na míru upravována léčba. Senzory přitom pacienta nijak neomezují – už dávno se nemusí jednat o objemné náramky – mohou být například velmi diskrétně zabudovány do prádla. Zejména nyní v období druhé vlny pandemie sílí hlasy lékařů, které varují před zanedbáním prevence z důvodů strachu před nákazou v ordinacích. Jaké by to však bylo, kdyby měl každý z nás přístup k  diagnostice na dálku? Nové sítě nám mohou nejen zvýšit životní úroveň, ale některým dokonce prodloužit život.

Další článek: Rok Živě: Souhrn toho nejdůležitějšího od ledna až do prosince. Nebyl tu jen koronáč