Nová čísla o e-komerci ve světě

Se zajímavými údaji přichází eMarketer, který se obvykle drží „nohama na zemi“.
Výzkumná firma eMarketer.com patří na Internetu spíše k těm konzervativnějším; sbírá informace z různých zdrojů, podrobuje jejich relevantnost pečlivému zkoumání a kombinuje je s vlastními výsledky. Proto patří k těm, jejichž informace působí slušně věrohodně, a pro toho, kdo se chce seriózně zabývat e-komercí, jsou časté návštěvy výše uvedeného webu povinností.

Nová studie ukazuje, že v USA už téměř začíná platit internetový uživatel = internetový nakupující. Tato skupina vzrostla jenom za poslední rok o 73 % a letos má činit 63,4 miliónů – tedy tento počet Američanů již nakoupil na Internetu. Za tři roky to má činit 106 mil. Američanů – růst už není tak velký, ale je to dáno postupným „zaoblováním“ celkového internetového růstu. Obraty ale mají stále růst rychle: z 37 mld. letos na 104 mld. za tři roky (tedy: růst intenzity nákupů se naštěstí „nezaobluje“).

Zpráva – na rozdíl od některých jiných – docela favorizuje teenagery (13-19 let) coby nakupující: tvrdí, že letos jich z těch, kteří mají Internet, nakoupí více než polovina, za tři roky pak skoro tři čtvrtiny. Absence platebních karet u této skupiny prý nevadí: dá se vyřešit i jinými způsoby plateb, zejména v budoucnu.

Největší růst nákupů v nejbližších letech má přijít od konzumentů z domácnosti; eMarketer tak trošku polemizuje s jinými výzkumy, které chtějí stále vidět firmy jako hlavní hybatele e-komerčního růstu. EMarketer rovněž upozorňuje na roli žen: i když v USA již ženy dnes tvoří 51 % celé internetové „populace“, firma předpovídá, že ještě nejméně dva roky nedosáhnou kupní „parity“ ve srovnání s muži – což je jistě zajímavé (neumějí to? Nechtějí? Zadržují jim muži peněženky?).

Ve srovnání s naší zemí je rovněž gigantická míra utrácení na Internetu. Američan-interneťák loni utratil průměrně 500 dolarů na Internetu; letos to má být 627 dolarů (nevelký růst), v roce 2003 ale už 1033 dolarů. Kdybychom to zkusili přepočíst přes kupní sílu a počet uživatelů u nás v roce 2003 (řekněme: 1,5 miliónu), dostaneme se k částce okolo 10 500 000 000 Kč v konzumentské e-komerci v roce 2003. Je to reálné?

Kompletní, velmi rozsáhlá zpráva je k downloadu na www.emarketer.com; nejásejte ještě, k jejímu stažení budete muset „využít“ též vaši kreditku.

Diskuze (4) Další článek: Service Pack 4 pro Mechanical produkty

Témata článku: , , , , , ,