Nová aplikace Edwarda Snowdena promění váš mobil v bezpečnostní systém. Nebo hlídačku dětí

Chcete zjistit, jestli se u vás doma není nezvaný návštěvník? Nebo jestli se tam děje něco nekalého? Už k tomu nepotřebujete drahé bezpečnostní systémy. Postačí aplikace Haven, nový projekt, na kterém spolupracoval Edward Snowden.

Haven využívá zabudované senzory v mobilních zařízeních ke sledování okolí. Řekněme, že chcete sledovat svůj pokoj zatímco jste pryč – aplikace se z vašeho mobilu spojí s kompatibilními zařízeními a donutí je zaznamenávat nečekané zvuky, změny ve světle a jestli s nimi někdo manipuloval.

Věc tedy nejlépe funguje, pokud máte dva mobily. Jeden u sebe a jeden, který necháte v pokoji. Na tom druhém pak dokonce můžete nastavit kameru a použít jej ke sledování pohybu. Zařízení si mezi sebou posílají data skrze šifrované kanály jsou jsou Tor nebo Signal.

Za projektem vedle Snowdena stojí skupina The Guardian Project a nadace Freedom of the Press Foundation. Podle nich je Haven určený pro „lidi, kteří chtějí ochránit své osobní prostory a majetek, aniž by tím narušili své soukromí“.

Podle autorů aplikace věc využijí například novináři, kteří někdy mohou čelit fyzickým krádežím informací. Micah Lee, který se podílel na vývoji, píše: „Představte si, že si zamknete svůj notebook do sejfu v hotelovém pokoji a položíte si na něj mobil. Pokud někdo sejf otevře, mobil zaznamená změnu světla a skrze mikrofon zvuk otevření sejfu. Akcelerometr může zaznamenat pohyb a kamera možná i vyfotí útočníka.“

To je ale extrémní případ. Sami autoři přiznávají, že Haven se dá použít i k řadě normálních situací, například jako extra zabezpečený baby monitor. Nebo ke sledování nemocného psa. Meze se nekladou.

Haven aktuálně pracuje jen na Androidu a v beta verzi je ke stáhnutí na Google Play. Na verzi pro iOS se pracuje.

Diskuze (21) Další článek: Armádní Partisan One: Vzhledem moc nezaujme, ale nabízí záruku 100 let

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,