NoteSlate: nejjednodušší tablet na světě je z Česka

Jednoduchý digitální poznámkový tablet, který je levný a má výdrž až několik týdnů. Unikátní zařízení pochází z Česka a možná bude na trhu už v červnu. +Exkluzivní rozhovor s detaily.

V záplavě nejrůznějších dotykových tabletů a elektronických čteček knih, které obsahují všechny možné multimediální funkce a zvládnou i prohlížení webu, se možná objeví ojedinělé zařízení, které se zcela vymyká univerzálnímu trendu, tedy dostat co nejvíce funkcí do jednoho přístroje.

NoteSlate je totiž zaměřen na zcela jiný segment - jako náhrada papíru, jak ho používáme každý den, ať už se jedná o poznámky, nebo náčrty a vzkazy. Co všechno tajemní autoři slibují, se hned přesvědčíme.

NoteSlate aneb digitální e-papír

Na oficiálních stránkách NoteSlate je zatím k dispozici pouze několik informací, i ty však stačí na základní představu. NoteSlate má přibližné rozměry A4, displej s elektronickým inkoustem v různých barvách (černá, bílá, zelená, modrá) je pochopitelně monochromatický. Rozlišení displeje je 750 × 1 080, tedy velmi podobné jako u netbooků (1 024 × 600).

NoteSlate-2.jpg

Aktivní plocha matného displeje má rozměry 19 × 27 cm, místa na poznámky a náčrty je tak poměrně dost. Celé tělo má velmi jednoduchý design a jeho rozměry hovoří za vše – 21 × 31 × 0,6 cm. Extrémně tenké tělo má tak pouze 6mm profil.

Výrobce sice neuvádí vnitřní konfiguraci komponent, lze však s jistotou říci, že se bude jednat o úspornou ARM platformou s nízkým výkonem, podobně jako to známe u elektronických čteček knih. Tomu odpovídá i uváděná výdrž, která je stanovena na slušných 180 hodin, přičemž při běžném denním používání není problém dosáhnout až na tři týdny. Hmotnost NoteSlate je pouhých 280 g.

NoteSlate-3.jpg

NoteSlate obsahuje pouze tři hardwarová tlačítka, která slouží k uložení obrazu, k vyvolání posledního a samozřejmě ke smazání. Ke psaní je určeno pouze speciální pero s možností mazání na opačném konci, pdobně jako guma (s budoucí verzí Natural se počítá s použitím jakékoli tužky), které se díky magnetickému uchycení snadno přichytí k tělu (displeji). Výbava zahrnuje mini USB port, slot pro SD kartu a 3,5mm výstup na sluchátka. V budoucnu se počítá i se solárním napájením na zádi zařízení.

Jednoduchý open source operační systém

Pokud patříte mezi kutily, jistě vás potěší, že autoři pracují na vlastním operačním systému, který bude zároveň k dispozici jako open source. Takzvaný NS firmware se nyní nachází ve verzi 0.7 a podporuje pouze kreslení na displej. Ve verzi 1.0 se počítá s poznámkami a přehráváním hudby mp3. S revizí 1.5 by měla být k dispozici čtečka PDF souborů a 2.0 se možná objeví už s rozpoznáváním psaného textu, vše je totiž záležitost pouze software.

NoteSlate-1.jpg  
Porovnání s tablety a elektronickými čtečkami knih

Bez dodatečného příplatku se počítá s využitím WiFi modulu, který se dokáže spojit s jiným NoteSlatem a umožnit tak případnou výměnu či propojení náčrtů a poznámek.

Oficiální stránky sice poukazují na nulovou podporu internetu, ale všichni víme, co dokáže dostatečně početná skupina fanoušku s open source přístupem k systému.

Nápaditý elektronický papír za nízkou cenu

NoteSlate je stále ve fázi prototypu a zatím není jasné, zda se vůbec dočká oficiálního představení, ale jistě by si svou uživatelskou našel a to po celém světě.

NoteSlate-4.jpg NoteSlate-5.jpg NoteSlate-7.jpgNoteSlate-8.jpg

NoteSlate by měl být v prodeji za cenu 99 dolarů, tedy přibližně 2 300 Kč s DPH. Nejdříve v červnu tohoto roku by měl být na trhu základní model Basic s šedým displejem a černým inkoustem, do budoucna se však počítá i s různými barvami a dokonce i se speciální verzí Color, která bude mít čtyři barvy inkoustu (červená, bílá, modrá, zelená).

  • Displej: 13" (1 080 × 750), e-ink, matný
  • Hardware: nespecifikovaný ARM
  • Výbava: WiFi, mini USB, SD slot, dotykové pero
  • Rozměry, hmotnost: 21 × 31 × 0,6 cm, 280 g
  • Výdrž: až 180 hodin
  • Cena, OS: 99 USD (přibližně 2 300 Kč s DPH), NS Firmware
  • Předobjednávky, dostupnost: květen 2011 (červen 2011)
  • Oficiální web: www.noteslate.com

NoteSlate-6.jpg

NoteSlate by jistě skvěle posloužil jako poznámkový blok pro náčrty nejrůznějších nápadů, což v dnešní kreativní době jistě přijde vhod. Během příštího týden bychom se měli dle zpráv dočkat dalších fotografií.

Exkluzivní rozhovor s autorem myšlenky - Martinem Haškem

Kdy vznikla první myšlenka na NoteSlate?

Původní myšlenka na digitální papír vznikla již velmi dávno, je snad i obecná a myslím, že až zevšedněla. Touha po elektronickém skicáku. To byly první impulzy, rešerše, shánění něčeho takového. Sám vycházím dost ze skic na papíru, poznámek, které člověk alespoň recykluje, rád si je skenuju. Žádné zařízení však zatím pořádně takto nefungovalo, kromě zápisníků, kde plýtváte papír. Vše se stalo intenzivnějším před očekávaným příchodem iPadu v prosinci 2009, a mě bylo jasné, že se celý trh s tablety rázem hne kupředu.

První skicy vznikly právě v období loňského ledna, jara 2010. Samotný design se potom přizpůsoboval vzhledu papíru, jak tvarem tak povrchem. Tři tlačítka vznikla jako nutnost v původním velmi jednoduchém UI kreslícího softwaru po rychlém fyzickém kontaktu. Podvědomě byla důležitým aspektem také masivní rozšířenost sítí, a určitá únava z nich. I určitá nostalgie, hravost, a říkám tomu zemitost, hrála podstatnou roli. Myšlenka skicáku, e-Sketcheru, se poté sama rozvíjela do dalších podob, textů a nápadů, čím by zařízení mělo vlastně být a začal se shánět investor.

Uvažovali jste i o klasickém tabletu?

Nad dnes již klasickým zařízením (např. iPad, Android, barevném, výkonném tabletu, apod.) jsme vůbec neuvažovali. Maximálně do té míry, jak NoteSlate vůči tomuto segmentu vyčlenit a nezasahovat do něj. Základní charakteristiky NS mluví myslím za své. Hlavním záměrem byla až banalita zařízení, všednodennost, obyčejnost, jednoduchost ovládání (jedna barva, jeden dotyk perem, tři tlačítka) a především dostupnost pro široké masy. Žádná klasická obrazovka, ale fascinace člověkem, dotekem a linkou. Spolu s tím šla samozřejmě ekologičnost díky použití úsporného displeje. Těmito údaji se příliš tabletů pochlubit nemůže, ba ani nechce.

Vcelku nám šlo o velký přínos uživatelům právě v jednoduchosti. NoteSlate by měl být archetypem, novým papírem, samostatným segmentem. Původní myšlenku na „odpojenost“ tabletu stále ještě zvažujeme, možná je příliš brzo na takto radikální postoj. Určitě je pro užitečnost zařízení lepší než samotné USB. Uvidíme, možná ono zasíťování necháme na každém uživateli. S tím souvisí otevřenost celé softwarové platformy NSF, a s tím i určitá komercializace open-hardware fenoménu.

Největší síla tohoto zařízení je tak v jeho celkovém přínosu, a určitému geekovskému dojmu. Vtipná, milá, upřímná a jednoduchá hračka. Vaše. Všude. A velmi užitečná. To nejcennější nebude zařízení samotné, ale škrábance, které vytvoříte....

Proč se nevyrábí v Číně, nebude výroba v Česku drahá?

V Číně bude probíhat výroba jistých komponent, určitě také z důvodu finančních, nicméně finální kompletace tabletu bude již na našem území. Je to jednak z důvodu logistiky, a také kvůli nelegálnímu kopírování. Základní technologie NoteSlate není sama o sobě převratná, tudíž pokud vznikne určitý fenomén (v což pevně doufáme) je kopírování velmi pravděpodobné. Proto jsme již také šli co nejdříve s celkovou komunikací ven. Dnes je to 14 dní, co jsme oficiálně na síti.

Plánujete jiné rozměry?

Jiné rozměry než A4 zatím v plánu nejsou, určitě by se našel prostor pro kapesní diář (možná bude kalendář obsahem dalšího NSF update X.X). Nicméně mezi předběžně naplánované modely patří již zmíněné barevné varianty, čtyřbarevná verze a především bílá. Z připravovaných modelů bych rád upozornil na verzi NATURAL, která by měla reagovat na libovolnou tužku (grafit) či propisku. Spojí se tak doslova analogový a digitální svět v jednom jednoduchém zařízení. Dalším typem by měl být CUSTOM, pro který si na webu namícháte sami barevný odstín, a na objednávku Vám přijde domů. Ale to předbíhám, vlastně možná prozrazuji plány pro 2012...). Nápadů pro rozvíjení je spousta.

Jak je řešen barevný e-ink?

Zatím bez komentáře

Lze stihnout červnový termín?

Termín pro uvedení v červnu 2011 je předběžně potvrzen, uvidíme, kam se dostaneme s vývojem NS Firmware. Ještě se řeší důležité technologické detaily samotného těla. Pro první množství objednávek je termín reálný, nicméně čerstvé reakce na náš přístroj na webu nás samotné trochu zaskočili. Každopádně, od května by měl být spuštěn e-shop na webu, kde bude možné si NoteSlate BASIC jednak předobjednat a poté samozřejmě zakoupit.

Kdy bude představen systém NS?

Duben 2011 ve verzi 1.0 (včetně *.mp3), následovat by měla verze 1.5 obohacená o *.PDF reader. Systém bude mít od počátku část s otevřenou správou souborů. Podotknu, že všechny připomínky k NSF od potenciálních zákazníků bereme již nyní v potaz.

Kdo se na vývoji podílí?

Výrobu hardware, i částečně Firmware, zajišťuje zatím nejmenovaná česká technologická společnost, která má za sebou bohaté zkušenosti s výrobou elektronických zařízení, a uvedení několika zajímavých produktů. Koncepce, marketing a další aktivity jsou na bedrech IDIDIDD. A důležitou roli hrají uživatelé internetu, kteří se k NoteSlate vyjadřují...

Kdy očekáváte dostupnost dalších barevných modelů?

Uvidíme podle prvních ohlasů je možné, že celkem brzy po uvedení základního modelu BASIC z produktové řady.

Plánujete do budoucna i jiná zařízení?

Zatím nikoliv. Uvedení produktové řady NoteSlate 13-ti palcových A4 tabletů je základem pro celou platformu.

Kdy bude k dispozici funkční prototyp?

Doufejme, že brzy..)

S jakými problémy jste se při vývoji potýkali a na které ještě čekáte?

Technologicky NoteSlate neobsahuje nic technologicky příliš převratného. Jsou to všechno existující postupy známé z ostatních zařízení. Kromě barevného inkoustu, který je v principu dost podobný klasickému, nás příliš věcí nepřekvapilo. Snad kromě patentových vyjednávání či správy licencí (například pro funkčnost *.mp3). Spíše bylo velmi těžké udržet a vybalancovat již zmíněnou banalitu tabletu. Každý by nejraději do zařízení vložil co nejvíce funkcí, softwaru, a tím NS v podstatě ublížil. Od toho tu vždy budou existovat jiná komplexnější zařízení.

Největší úkol, který nás ještě nyní čeká je vytvořit si podmínky pro základní poptávku k jeho uvedení, základnu uživatelů a stabilní komplexní komunikaci. To se nám snad v blízké době podaří. Aktuální reakce jsou více než povzbudivé.

Budou možné předobjednávky, stejně jako to známe u zahraničních prodejů tabletů?

Určitě. Květen 2011. Již teď funguje na webu newsletter signup, díky kterému se dozvíte o termínu zahájení předprodeje.

Jaký hardware jste použili a proč?

ARM je správně, neřeknu typ, takže zatím bez komentáře.

Ve třech bodech základní charakteristika NoteSlate tabletu?

1/ papír a tužka

2/ dlouhá výdrž baterie

3/ jednoduchost, dostupnost a otevřenost

Má NoteSlate nějaké speciality?

Jistě. Například když položíte tužku na obrazovku, doslova se k ní magneticky sama přilepí. To se hodí například při transportu. Samotná tužka má také na druhé straně fungující gumovací konec. Ojedinělá jsou i tři pevná funkční tlačítka tabletu. V příslušenství uvažujeme o doplňkových solárních zádech k dobíjení.

Otázka do diskuze: Našli byste uplatnění pro takový jednoduchý, ale zároveň i levný tablet?

Diskuze (201) Další článek: Šéf Applu Steve Jobs má další zdravotní problémy a míří na odpočinek

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,