Notebooky s ARM a Windows zaútočí až v roce 2013

Jak informoval server Digitimes, výrazný nástup Windows 8 notebooků založených na platformě ARM lze čekat až v roce 2013. Ke konci příštího roku sice bude dle předpokladů uveden systém Windows 8, který bude poprvé podporovat i ARM, v rámci představení se ale na trhu objeví jen pár notebooků s ARM.

Podle zákulisních zdrojů se větší nástup notebooků s Windows 8 a ARM platformou objeví až v průběhu roku 2013, kdy by tento segment měl postupně ukrajovat z podílu klasických notebooků s x86 procesory.

Hlavní výhoda je kromě nízké ceny samozřejmě i nízká spotřeba a tím i dlouhá výdrž na baterie. S tím souvisí i pasivní chlazení a s použitím SSD také žádný hluk. Jak již dříve psal například CEO Nvidie, jeden z nejdůležitějších balíků aplikací, který je nutný ve firemní sféře – Microsoft Office, by měl rozšíření této platformy velmi pomoci.

Dle předpokladů by se mohla pozice „Wintel“, tedy dlouhou dobu neotřesitelná kombinace x86 procesorů a Windows, dočkat velmi silného soupeře, který v letech 2014 a 2015 bude držet druhou pozici v rámci podílu na trhu.

Diskuze (23) Další článek: Sedm kotev, které táhnou Windows ke dnu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,