Notebooky prolamují tisícidolarovou hranici!

Pokud jako já čekáte na použitelný notebook pod třicet tisíc korun, možná vám začíná svítat světélko na konci tunelu. Na trh v USA přichází několik modelů notebooků pro Windows 98 v ceně pod 1000 dolarů.
Pokud jako já čekáte na použitelný notebook pod třicet tisíc korun, možná vám začíná svítat světélko na konci tunelu. Na trh v USA přichází několik modelů notebooků pro Windows 98 v ceně pod 1000 dolarů.

Vzpomínáte na sen o Network computeru za 500 dolarů? Vzpomínáte na rozruch kolem prvních PC renomovaných výrobců pod 1000 dolarů? Pamatujete si první články o subnotebooku Toshiba Libretto, naděje vkládané do relativně levných přístrojů s Windows CE? Sledujete pozorně ceny starších repasovaných notebooků? Tak teď začíná být zase všechno jinak.

Packard Bell NEC začal prodávat za 999 dolarů notebook NEC Ready 120LT s procesorem Cyrix MediaGX 200Mhz, pouze 8” displejem s VGA rozlišením, 32MB RAM, 2.1 GB HD, klávesnicí o plné velikosti, externím 24x CD-ROM a floppy jednotkou, modemem standardu V.90 a dvěma integrovanými reproduktory a mikrofonem. Nechybí samozřejmě Windows 98 a poměrně bohatý balíček software, který zahrnuje např. MS Works 4.5 i Word 97, encyklopedii MS Encarta 98 a finanční aplikaci firmy Quicken.

Notebook je prezentován jako dostupná volba pro studenty a dokonce hospodyňky. Jeho nepříjemným slabým místem může být maximální rozšiřitelnost paměti do 64MB, což bude pro připravovaná Windows 2000 minimální rozumná konfigurace.

Dáte-li přednost klasickému Pentiu MMX, můžete za 999 dolarů dostat UMAX se 166Mhz procesorem, 2.1 GB diskem a dvanáctipalcovým displejem. CTX Computer prodává za stejnou cenu notebook s dvanáctipalcovou zobrazovací jednotkou a procesorem taktovaným na 200Mhz. Dokonce i Toshiba Libretto 70CT s maličkým 6.1 palcovým TFT displejem a 120Mhz Pentiem MMX je nyní v USA k dostání za cenu jeden dolar pod magickou hranicí.

Je snad vhodné doplnit, že americké ceny nejen výpočetní techniky se uvádějí zásadně bez VAT (value added tax), tedy DPH.

Už je to tady, počítače do kufříku se definitivně stávají komoditou - levným a všudypřítomným zbožím distribuovaným s minimálními maržemi. Takže ten váš příští si možná koupíte v supermarketu. Nebo ho najdete pod stromečkem.

Letošní rok byl rokem levných PC. Bude rok 1999 rokem levných přenosných PC?

Váš názor Další článek: Ještě k Bojkotu: kopat do mrtvoly dovoleno

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,