Notebooky: podzim plný novinek

Přinášíme další díl nepravidelného seriálu s přehledem novinek mezi přenosnými počítači. Prodejci nyní, na začátku podzimu, stupňují rychlost, se kterou přicházejí s novými modely. Dnes se podíváme na notebook/tablet od Fujitsu Siemens, pěknou Toshibu a další novinky.

Fujitsu Siemens Lifebook P1510

Související odkazy

Slovník
cache
sběrnice
USB
Wi-Fi

Katalog produktů
Notebooky

Společnost Fujitsu Siemens Computers představila nový Lifebook P1510. Pod tímto nezajímavým označením se ale skrývá velmi zajímavý počítač. Jedná se o ultralehký notebook s váhou pod jeden kilogram, který může být překlopením displeje přeměněn na tablet s dotykovou obrazovkou.

Díky použití pasivní technologie displeje je možné ovládat operační systém např. pomocí prstu nebo jiného nástroje - není potřeba žádné speciální dotekové zařízení. Notebook je vybaven také čtečkou otisků prstů a díky šestičlánkové baterii umožňuje až 8,5 hodiny provozu. Pro komunikaci je notebook vybaven rozhraním Wi-Fi a Bluetooth.

Technické údaje

  • displej 8,9 palců s rozlišením 1024 × 600 obrazových bodů
  • procesor Intel Pentium M 753 Ultra Low Voltage 1,2 GHz
  • operační paměť až 1 GB
  • integrované technologie Wi-Fi a Bluetooth
  • Windows XP Tablet PC Edition 2005
  • malý a lehký replikátor portů

Počítač bude dostupný od začátku listopadu za cenu 53 tisíc Kč bez DPH.

Mutlimediální notebook od Toshiby

Na tzv. multimediální notebooky jsme si již zvykli. Výrobce se tímto přívlastkem snaží dát najevo, že jeho produkt je více multimediální, než je běžné. Nově uváděný notebook Toshiba Satellite L20 je nástupcem populárního modelu L10 a je určen těm uživatelům, kteří chtějí design a vysokou užitnou hodnotu při zachování příznivé ceny.

Přestože je notebook multimediální, displej nepodlehl aktuálnímu trendu širokoúhlých obrazovek a zůstal na úhlopříčce běžných 15“, což je chvályhodné. Notebook je dále vybaven vypalovací mechanikou DVD+-R/RW DL, integrovanou grafickou kartou Intel GMA 900 nebo ATI Radeon Xpress 200M a reproduktory SRS TruSurround XT. Nechybí také podpora Wi-Fi připojení a výrobce zmiňuje „velké množství“ USB portů, což by mohly být alespoň 4 a to je dostatečný počet.

V obchodech se nový model objeví již koncem tohoto měsíce.

Dvě novinky od Premia

Poslední dvě novinky představuje ostravský AT Computers. Jedná se o notebooky Premio 3070N a Premio 6030N. První zmíněný model se podle slov výrobce řadí také mezi notebooky s bohatou multimediální a komunikační výbavou.

V tomto případě je notebook doplněn 1,3 megapixelovou kamerou, která je umístěna ve víku displeje. Další technické parametry jsou následující:

  • sběrnice 533 MHz
  • procesor Intel Pentium M 2 MB cache
  • 15" displej s rozlišením 1400 × 1050 obrazových bodů
  • optická mechanika DVD+-R/RW DL
  • integrovaná podpora Wi-Fi

Včetně operačního systému MS Windows XP Home bude notebook prodáván za cenu 27 805 Kč bez DPH.

Druhou novinkou je notebook Premio 6030N, jehož největším kladem je hmotnost pod 2,3 kilogramu. Podobně jako předchozí model, i tento je vybaven sběrnicí pracující na frekvenci 533 MHz, procesorem Intel Pentium 2 s 2MB cache. Cena tohoto modelu bude začínat na 31 530 Kč bez DPH.

 

Spolupráce společností Acer a Ferrari

Spolupráce těchto dvou, na první pohled poměrně nesourodých firem, se stala vzorem pro další podobné pakty ostatních firem. Před nedávnem Acer představil notebook Ferrari 4000, který kombinuje technologii výroby za použití uhlíkových vláken s výkonnými procesory od AMD. Podobně byly nedávno představeny také LCD displeje s úhlopříčkou 17“, 19“ a 20“, rovněž v červeném hávu značky Ferrari. Tyto displeje jsou vybaveny technologií CrystalBrite, která jim zajišťuje jasnější obraz a vyšší světelný tok.

Obě společnosti si spolupráci chválí a tak se již brzy možná dočkáme dalších produktů, které budou kombinovat značky Acer a Ferrari.

 

Diskuze (11) Další článek: Společnost Hewlett-Packard stahuje 135 tisíc baterií do notebooků

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,