Notebooky | Počítače | Hewlett Packard (HP)

Notebooky, počítače i monitory: HP ukázalo nálož herního vybavení na letošek

  • HP zfinalizovalo svůj koncept přenosné sestavy pro hraní ve virtuální realitě
  • Do nabídky přibyl také box pro externí grafiku
  • Vše doplňují herní monitory s rychlou odezvou a periferie

Přesně za týden odstartuje herní veletrh E3, na němž se kromě herních titulů dočkáme také hardwaru – vsadit si můžeme třeba na novou generaci Xboxu. Ještě předtím však svoji kompletní herní řadu vylepšuje HP, které všechna zařízení nesoucí označení Omen updatovalo.

Základem jsou herní notebooky Omen 15 a Omen 17, u nichž došlo k zeštíhlení konstrukce a dalším drobnějším úpravám designu. Zároveň ale byly vylepšeny komponenty, kdy v menším modelu najdeme procesor Intel Core i7-7700HQ a grafiky AMD Radeon RX 550 (2 GB) nebo GTX 1050 Ti od Nvidie (4 GB).

Ještě vyšší grafický výkon potom nabídne Omen 17, kde HP vsadilo na RX 580 nebo GTX 1070; v obou případech s 8GB pamětí. K dispozici jsou úložiště kombinující klasické plotnové disky až do kapacity 2 TB a SSD s maximální kapacitou 512 GB. Rozšířena byla konektorová výbava, kdy na obou velikostech najdeme 3× USB 3.0, jedno USB 3.1 s konektorem typu C (s možností upgradovat na Thunderbolt 3), HDMI, mini Display Port a síťový konektor. Vše je tedy připraveno pro hraní ve virtuální realitě.

Kompletně nový desktop

Nový vzhled dostala desktopová sestava Omen, která pro skříň využívá oblíbenou červeno-černou kombinaci a také přední panel schovaný za netradičními dvířky. Za nimi se mohou ukrývat rámečky pro disky, které mohou být rychle vyměněny. Na celé skříni najdeme celkem 10 konektorů USB, kdy dva z nich využívají USB-C.

HP opět nabídne dvě hardwarové specifikace, kdy první (Omen X Compact) bude postavena na přetaktovaném procesoru Intel Core i7-7820HK a grafice GTX 1080. Naopak druhá sestava nesoucí strohý název Omen Desktop bude využívat AMD Ryzen 7 1800X. Mezi grafikami nicméně HP na výběr nemělo, a tak zde najdeme nejvýkonnější herní Pascal GTX 1080 Ti.

V sestavě Omen X Compact bude dostupné tarabajtové SSD a v dražší variantě najdeme kombinaci 512GB SSD a plotnového disku s kapacitou 2 TB.

Největším rozdílem je však koncept varianty Omen X Compact, kdy je hardware vměstnán do batohu pro hraní ve virtuální realitě. Díky tomu odpadá tahání kabelů od běžné sestavy a pohyb je tak mnohem svobodnější. Zároveň lze ale sestavu použít jako běžný počítač díky dokovací stanici, kterou HP nabídne. Samotný počítač vyjde na 2 500 dolarů (asi 72 tisíc korun).

Jak k notebookům, tak desktopům bude HP nabízet herní periferie – myš a klávesnici s mechanickými spínači. Stejně tak bude možné dokoupit dvojici herních monitorů s panely typu TN, které tak budou vsázet především na rychlou odezvu. Do nabídky přibyly dva modely lišící se úhlopříčkou – 25 palců a 27 palců. Oba nabídnou FreeSync (25") či G-Sync (27") a obnovovací frekvenci na hodnotě 144 Hz. V menším případě bude dostupné rozlišení Full HD, sedmadvacetipalcový model potom bude disponovat rozlišením 2 560 × 1 140.

Dok pro grafiku

Do herní nabídky HP přibylo rovněž méně tradiční příslušenství. Je jím dok na externí grafickou kartu, který se připojuje do Thunderboltu 3. Podporovány jsou grafiky do příkonu 300 W a HP umožní nakonfigurovat GTX 1060 nebo RX 580. Zároveň ale půjde koupit prázdný box a zvolit libovolnou grafiku. Cena bohužel podobně jako u dalších výrobců zůstává vysoká – 300 dolarů (asi 8 500 korun).

Diskuze (3) Další článek: Zoner Photo Studio X: Letní upgrade umí objednat tisk fotek za pětikačku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,