Počítače | Dell

Notebook s Ubuntu se Dellu vyplatil. Představil proto další počítače s Linuxem

  • Po profesionálním notebooku XPS 13 přidává Dell do nabídky další stroje s Ubuntu
  • Nezastavil se jen u notebooků, s Linuxem nabídne i All-in-one
  • Myslí také na skomírající kategorii sedmnáctipalcových notebooků

Dell má ve své nabídce notebook XPS 13 v tzv. Developer Edition, což znamená, že na něm uživatel místo tradičního Windows najde předinstalované Ubuntu. Dellu se očividně tato strategie vyplatila, a tak bude s nejoblíbenější linuxovou distribucí nabízet i další stroje – a to nejen notebooky, z nichž jsme vybrali ty nejzajímavější. V portfoliu se objevil také počítač typu All-in-one spadající do profesionální řady Precision.

Tím je model Dell Precision 5720, který si zájemci mohou pořídit jak s procesory Intel Core, tak vsadit na serverové Xeony. Na sedmadvacetipalcové úhlopříčce nabízí rozlišení 4K (3 840 x 2 160) a lze jej osadit až 64 GB operační paměti. Nechybí ani rychlý disk typu SSD do slotu M.2, periferie mohou být připojeny pomocí Thunderboltu 3 a o grafický výkon se bude starat grafická karta AMD Radeon Pro. Stroj je v základní konfiguraci dostupný za 1 597 dolarů, tedy asi 45 tisíc korun.

Dalším profesionálním strojem v nabídce je notebook Dell Precision 5520. I zde lze vybírat z procesorů Core sedmé generace nebo Xeonů. Patnáctipalcový displej může disponovat standardním rozlišením Full HD, ale i 4K. Maximální kapacitou je 32 GB a plotnové úložiště může nabídnout až 2 TB místa pro data. Na rozdíl od počítače All-in-one zde výrobce vsadil na grafiku od Nvidie, tudíž ve specifikacích najdeme profesionální Quadro v několika verzích. Cena je 1 297 dolarů – asi 36 tisíc korun.

Linux na desktopech jsme rozebrali v Týdnu Živě:

V nabídce Dellu rovněž nechybí ani sedmnáctipalcový notebook, tedy zástupce kategorie, která postupně umírá – Dell Precision 7720. Zde si však zájemce může dopřát na této úhlopříčce rozlišení 4K, Full HD, nebo 1 600 x 900. Vybrat lze také značku grafické karty – může to být Radeon Pro od AMD nebo Quatro od Nvidie. Další parametry se neliší od předchozího modelu – Thunderbolt 3 a až 64 GB operační paměti. Tady už vývojáři budou muset zaplatit téměř 1 500 dolarů, tedy asi 42 400 korun.

Zcela nejlevnějším strojem s Ubuntu v nabídce je patnáctipalcový notebook Dell Precision 3520, který v základní konfiguraci může obsahovat procesor Core i5-7300HQ, rovněž zde ale nechybí profesionální grafická karta, operační paměť s kapacitou 32 GB a ECC či rozhraní Thunderbolt 3. Displej potom může být rovněž dotykový a nabíde rozlišení Full HD či dokonce 1 366 x 768. V základu vyjde na 900 dolarů – asi 25 tisíc korun.

Dell do nabídky přidal i další notebooky Precision, jež je možné objednat přímo s Ubuntu. Jejich kompletní nabídku najdete na webu výrobce.

Diskuze (48) Další článek: Červení trpaslíci jsou vzteklí a spalují hvězdnými erupcemi své okolí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,