Notebook s čipem Crusoe vydrží až osm hodin na baterie

21. července 2000
Computer 13/00 SDÍLET NA FACEBOOKU TWEETNOUT
Jsme však stále daleko od toho, na co jsou zvyklí uživatelé kapesních počítačů.
Je to slušný krok dopředu, ale žádná velká revoluce ve spotřebě, jak to ze začátku vypadalo. Na nedávno skončené výstavě s názvem PC Expo (která byla ovšem většinou zaplněná ne-PC zařízeními, takže její název už přestává být výstižný), dosáhla mladičká firma Transmeta se svým „novorozenětem“, čipem Crusoe, slušné úspěchy – tři obří firmy (IBM, NEC a Fujitsu Siemens) předvedly svým zákazníkům modely notebooků či „subnotebooků“ poháněné tímto čipem, většinou ovšem jako prototypy.

Pro firmu je velice důležité, že se za ni postavila právě velká jména a nejen pár začínajících nebo neznámých firem, které se chtějí uchytit na trhu. Představitelé firmy Transmeta rádi hovoří o „celodenních“ noteboocích (běžících na baterie celý den), ale skutečnost zase není tak zářivá – nejlepší byl notebook od NECu, který byl schopen až osmihodinového provozu, nikoli však s náročnými multimediálními aplikacemi, ale s použitím běžných kancelářských programů od Microsoftu. Jedná se ovšem o špičkový model s nejvýkonnějšími bateriemi – pokud jej srovnáme s podobně špičkovými (a drahými) modely od Dellu nebo Toshiby, které vydrží na baterie okolo šesti hodin, jedná se zase o pověstný žabí skok: ano, Transmeta je nyní o kousek před Intelem, ale vítězství na celé čáře vypadá jinak. Jedná se navíc o čip nevyzkoušený a svým způsobem nestandardní, vyžadující mírně jinou architekturu hardware než s Intel-kompatibilními čipy. Dosažení osmihodinové hranice znamená, že se nejpozději na podzim objeví notebooky, které ji překonají. Dočkáme se deseti a možná i dvanácti hodin na jednu baterii, může se ale jednat stejně tak o čipy od Transmety, Intelu nebo AMD. Je také dobře vidět, že hlavní žrouti energie v notebooku jsou jinde než v CPU, takže i kdyby samotný procesor jel třeba na solární pohon, dnešní notebooky by nevydržely na baterie o moc déle.

Je určitě dobře, že zde tyto čipy jsou – minimálně proto, aby vznikla konkurence a šly dolů ceny. Jejich radostné přivítání velkými počítačovými giganty, na rozdíl od pragmatičtějších firem typu Dell, však bylo trošku křečovité. Všichni víme, že tyto firmy jsou především velkými konkurenty Intelu nebo by jimi aspoň chtěly být, a k vyslání šípů směrem k odvěkému nepříteli je každá zbraň dobrá.

Váš názor Další článek: Computer 13/00

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,