Notebook Premio 1020N - se vším všudy za pár šupů

Notebooky značky Premio se vyznačují především zajímavou cenou. Výjimkou není ani testovaný model 1020N, který patří k těm nejlevnějším. Řadě lidí bude nabízená výbava jistě více než dostačovat. Co nám tedy český výrobce připravil tentokrát?

Jak je u notebooků firmy AT Computers zvykem, v krabici najdete kromě vlastního počítače i řadu zajímavých věcí. Milou pozorností je hlavně přítomnost tašky, kterou využije snad každý majitel notebooku. Kromě ní je přibaleno několik kabelů – napájecí s relativně velkým adaptérem, kabel pro připojení k ethernetové síti a k telefonní síti. Přítomnost instalačních cédéček pak považuji za samozřejmost.

Notebook samotný je z horní strany světle stříbrný s typickou značkou Premio, spodní polovina je pak o něco tmavší a vypadá mírně laciněji. Rozměry jsou celkem přijatelné, s výjimkou tloušťky – počítač je opravdu nepříjemně baculatý. Ani s odlehčováním se v AT Computers příliš nesnažili, hmotnost 3,2 kg už na rameni docela pocítíte.

Pokud jste zvyklí otevírat notebooky jednou rukou, zatímco druhou telefonujete, točíte volantem či děláte něco úplně jiného, u Premia 1020N narazíte už v této fázi. Pro otevření počítače je totiž nutno posunout dva jezdce na přední straně, které jsou od sebe tak daleko, že byste museli mít opravdu dlouhé prsty, abyste to zvládli bez problémů.

Klávesnice v pohodě

Po otevření nelze designu mnoho vytknout. Horní části vévodí čtrnácti palcový TFT displej, který dokonce nemá žádné zbytečně velké okraje, jako tomu bylo u dražšího modelu 3010. Dokonce i systém vypínání displeje při zavření notebooku je vyřešen inteligentněji, mikrospínač nikde nesvádí k ulomení.

Spodní část je rozdělena na tři nestejně velké díly. Na té, která je nejblíže displeji, jsou umístěny reproduktory, řada diod signalizujících snad všechno a dvě tlačítka. To levé není určeno pro zapínání, jak jsme já i všichni lidé, kteří notebook viděli, čekali, nýbrž pro spuštění internetového prohlížeče. K zapínání slouží až to druhé – pravé.

Střední díl je určen pro klávesnici, které nemohu vytknout prakticky nic. Píše se na ni přesně tak, jak bych od klávesnice notebooku očekával. Rozložení je také velmi pěkně vyřešeno, Windows klávesy jsou na svých místech, kurzorové šipky jsou správně uspořádány. Vadilo mi snad jen to, že backspace není úplně na kraji, většinou ji mačkám po hmatu a tady to jaksi nepomohlo. Úplně poslední část obsahuje touchpad a dvě klávesy, bohužel chybí prostřední posuvné kolečko, na které už si uživatelé zvykli.

Jak jsou na tom střívka?

Popis vzhledu máme za sebou, můžete ho ostatně posoudit z přiložených fotografií. Nyní je na čase podívat se, co se skrývá pod povrchem. O displeji jsem psal už dříve, takže jen pro připomenutí: jedná se o čtrnácti palcový aktivní TFT LCD displej. O zobrazování jednotlivých pixelů se stará grafická karta VIA KN 133 se sdílenou 32MB pamětí. Žádné grafické exhibice tedy neočekávejte, na Word a Excel to ale bohatě dostačuje. Při práci doma můžete snadno připojit externí monitor.

Hladký běh programů zajišťuje silná dvojka procesor (AMD AthlonXP 1400+) a paměť (128MB SDRAM). Zvláště té paměti by mohlo být víc, uvítal bych i DDRka. Ale opět je nutno poznamenat, že notebook využívá většina lidí k pouhému psaní textů či vyřizování pošty, k čemuž tato konfigurace dostačuje.

Pro ukládání dat je k dispozici řada zařízení, která bych u modelu této cenové kategorie zrovna nečekal. Harddisk o kapacitě 20 GB je rozumné minimum, které by dnešní počítač měl mít. Málokterý notebook se ovšem může pochlubit disketovou mechanikou a v této kategorii je i DVD/CD-RW mechanika velice překvapující.

Notebook se nenechá zahanbit ani při komunikaci s okolím. K dispozici je sériový a paralelní port, dva USB porty, integrovaná síťová karta i modem, AUDIO IN a OUT a PS/2 pro připojení myši či klávesnice, Firmware a jeden slot na PCMCIA kartu. Co jsem rozhodně neočekával, je přítomnost infraportu, který marně hledám u některých dražších notebooků.

Praktické zkušenosti

Suchý popis technických parametrů neřekne o notebooku prakticky nic zajímavého. Mnohem důležitější jsou praktické zkušenosti. Jak se tedy s Premiem 1020N pracuje? Předně musím zopakovat výtku k hmotnosti, počítač se opravdu docela pronese. Na klávesnici se píše dobře, touchpad se ovládá celkem normálně, snad kdyby byl trošku větší. Docela mi chybělo posuvné kolečko.

Počítač vydržel přes dvě a půl hodiny běžné práce, což je víceméně standard, nabíjel se o něco déle než hodinu. Trošku mi vadila vyšší hlučnost počítače, AMD zkrátka potřebuje intenzivnější chlazení. Pokud hodláte pracovat v noci, budete muset někam odklidit spící rodinu.

Poslední otázka, kterou zbývá odpovědět, je cena popsané sestavy. Bylo už řečeno, že Premio 1020N patří mezi nejlevnější notebooky. Bez daně za něj zaplatíte těsně pod dvacet devět tisíc, což je za notebook s taškou, infraportem a Windows XP Home docela zajímavá cena.

Notebook Premio 1020N
Procesor AMD AthlonXP 1,4 GHz
Operační paměť 128 MB SDRAM
Grafický čip VIA KN 133, až 32 MB
Displej 14,1“ TFT, 1024 x 768 bodů
Pevný disk 20 GB, 4200 otáček/min.
Mechaniky integrovaná FDD, DVD/CD-RW
Porty LPT, COM, monitor, 2x USB, FireWire, TV Out, PCMCIA, ethernet, modem, mikrofon, reproduktory, infra
Baterie Li-Ion, výdrž 2.5 hodiny, nabíjení hodina a půl
Rozměry (d × š × v) 315 × 257 × 41 mm
Hmotnost 3,2 kg

Naměřili jsme...

SiSoft Sandra 2003 - CPU Arithmetisc ALU [MIPS]

 

SiSoft Sandra 2003 - CPU Multimedia INT [it/s]

SiSoft Sandra 2003 - CPU Arithmetisc FPU [MFLOPS]

SiSoft Sandra 2003 - CPU Multimedia FP [it/s]

SiSoft Sandra 2003 - Memory Bandwidth INT [MB/s]

SiSoft Sandra 2003 - Memory Bandwidth FP [MB/s]

SiSoft Sandra 2003 - File Drive Index [kB/s]

PCMark 2002 

Diskuze (29) Další článek: Světoznámý hacker Mitnick bude podepisovat knihu v ČR

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,