Hardware | Notebooky

Notebook jako Lego. Framework Laptop 16 je plně modulární a doplníte do něj třeba grafickou kartu

Když před dvěma lety přišel první modulární Framework Laptop, trochu nedůvěřivě jsme se smáli, že takový koncept je sice lákavý, ale dlouhodobě asi neudržitelný. Startup ze San Franciska ale neohroženě jede dál, uvedl další moduly, pokročilejší hardware a tento týden oznámil i větší model.

Framework Laptop 16 přinese oproti třináctce nejen větší displej, ale i širší možnosti úprav. Menší varianta se plně spoléhala jen na čtyři boční moduly připojené přes USB-C. Do toho měla ale snadno vyměnitelnou základní desku, akumulátor, displej, klávesnici, upgradovatelné paměti i SSD. U většího ale půjde připojit také dedikovanou grafickou kartu či další pár SSD..

Slouží k tomu nový větší modul Expansion Bay interně připojovaný osmi linkami PCIe. Framework navrhuje Laptopy jako open source, takže díky dokumentaci může libovolné moduly tvořit kdokoliv. Vzniknout tak mohou i speciální AI či video akcelerátory atd.

Místo čtyř USB-C modulů jich na bocích bude šest. Klávesnici půjde zvolit hned ve třech velikostech a s RBG či bílým podsvícením. Velká klávesnice ponese i numerický blok, ty menší budou mít jen vycentrovanou písmennou část. Za numeriku půjde dosadit třeba dotykový displej.

Framework Laptop 16 dorazí někdy v průběhu roku 2023, podrobnosti se ještě dozvíme. Výrobce ale mezi tím aktualizoval i původní Laptop 13. Ten by dostupný se třemi generacemi procesorů Intel Core, nově je možné předobjednat i verze s čipy Ryzen 5 7640HS a Ryzen 7 7840HS, tedy výkonnými šesti- a osmijádrovými procesory Zen 4 s integrovanou grafikou RDNA3. Jde o APU Phoenix, to nejzajímavější ze současné nabídky AMD. Cena startuje na 849 dolarech (bez RAM a SSD).


Nejoblíbenější notebooky

Apple Macbook Air 2020 Space Grey MGN63CZ/A Apple Macbook Air 2020 Space Grey MGN63CZ/A
nabízí 58 obchodů za ceny od 21 591 Kč
Porovnat ceny
Apple MacBook Air MLY33CZ/A Apple MacBook Air MLY33CZ/A
nabízí 51 obchodů za ceny od 26 777 Kč
Porovnat ceny
HP 255 G10 818A5EA HP 255 G10 818A5EA
nabízí 11 obchodů za ceny od 8 990 Kč
Porovnat ceny

Další oblíbené notebooky


Diskuze (16) Další článek: Musk chtěl z vozů Tesla za každou cenu odstranit radarové senzory. Nyní svého rozhodnutí možná lituje

Když navštívíte internetový obchod přes náš katalog zboží, Živě za to může získat provizi. Službu Zboží Živě provozujeme ve spolupráci s Heureka.cz.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,