Notebook CPx J650GT: ulehčí vám život

Nový notebook společnosti Dell CPx J650GT je přesně takovým kouskem hardwaru, který udělá radost každému počítačovému fajnšmekrovi.
David Řeháček: Nemáte rádi průměrné věci? Vše, co používáte, musí patřit mezi to nejlepší a nejnovější? Pak určitě čtěte dál. Nový notebook společnosti Dell CPx J650GT je totiž přesně takovým kouskem hardwaru, který udělá radost každému počítačovému fajnšmekrovi.

V čem je tento Dell tak zajímavý? Na první pohled je to především procesor, kterým není nic menšího než Pentium III na velmi slušných 650MHz. Navíc jako jediný notebook z řady CPx je tento procesor vybaven technologií SpeedStep.

Technologie SpeedStep – při napájení notebooků z baterie umožňuje běh procesoru na nižší frekvenci (v případě PIII 650 se frekvence procesoru sníží na 500 MHz při napájení 1,35V). Při připojení k elektrické síti procesor přejde na maximální výkon (1,6 V, 650 MHz).
Frekvence sběrnice pak zůstává na 100 MHz stejně jako u nižších modelů v této řadě. Pro odborníky bych měl ještě doplnit, že čipovou sadou je Intel Mobile 440BX.

Našlápnutá mašinka
V testovaném notebooku bylo 128 MB paměti SDRAM. Maximální možná kapacita je 512 MB. Rozlišení 14" obrazovky TFT je nejvýše 1 024 × 768 bodů v 16bitové hloubce barev. Připojením externího monitoru lze dosáhnout až 1 280 × 1 024 bodů, což je dost na použití i s libovolným externím monitorem. Koneckonců videokarta je z dílny ATI. Jedná se o 64bitovou ATI Mobility M1 2×AGP (8MB). Pevné disky se pro tohoto rychlíka dodávají s kapacitami 6, 12 a 18 GB.

Snad vše, co existuje…
Rozšiřující sloty jsou dva pro PCMCIA karty standardu I a II nebo pouze jeden pro standard III. Nejvyšší model této třídy se kromě procesoru liší také zvukovým čipem, kterým je ESS Maestro 3I – na rozdíl od ESS Maestro 2E, kterým jsou vybaveny slabší (starší) modely této řady.

Vzhledem k počtu rozšiřujících konektorů se dá Dell označit za děravý. Lze na něm totiž nalézt vše, co na klasickém stolním počítači. Standardními sériovými a paralelními konektory počínaje, přes vstupy a výstupy zvukové karty až po USB a rozhraní IrDA, S-Video a PS/2 konektor.

Určitě bych neměl zapomenout dodat, že veškerá zařízení, která se dají zasouvat do rozšiřujícího slotu (CD-ROM, CD-RW, FDD atd.), podporují technologii HotSwap. Znamená to, že všechny periferie můžete vyměňovat za chodu počítače! To už je věc, která si zaslouží vaši pozornost. Ke standardu také patří jak touchpad, tak trackstick pro ovládání kurzoru. Uživatel prostě používá ten způsob ovládání, který mu vyhovuje. Osobně jsem si zvyknul na touchpad, který jsem si mohl pomocí dodávané konfigurační utility nastavit podle svých představ.

Příjemným překvapením byla i CD-RW mechanika. Můžete ji použít ve slotu místo disketové mechaniky a případnému zákazníkovi prezentaci po předváděcí akci vypálit na cédéčko. Navíc lze disketovou mechaniku připojit pomocí dodávaného kabelu i externě.

Opravdu mobilita?
Svými rozměry patří notebook k těm menším (31,9 × 25,3 × 4,5 cm). Hmotnost je i s modulem mechaniky FDD 2,93 kg a s CD-ROM 3,06 kg. Klávesnice je velmi příjemná a spolehlivá. Také zdvih tlačítek je nastaven velmi dobře. I když bývají klávesnice u notebooků „pomalejší“, dá se právě na této dosahovat docela slušné rychlosti psaní.

Vzhledem k výkonu notebooku je výdrž baterie uspokojivá. Po instalaci Windows 2000 CZ, která trvala asi 30 minut, se počítač ze stoprocentní kapacity dostal asi na třetinu. Zvládnul jsem však ještě nainstalovat Office 2000 a chvíli pracovat. Takže jako vždy: provádíte-li složitější operace s častým používáním energeticky náročné CD-ROM mechaniky a disku, výdrž rychle klesá. Pokud píšete ve Wordu, máte k dispozici 2–3 hodiny. Životnost baterie určitě prodlouží použití funkce SpeedStep.

Rychlík do tašky
Dell CPx J650GT je plnohodnotnou výkonnou pracovní stanicí, kterou si můžete dát do tašky a mít ji neustále při sobě. Vybavení notebooku také odpovídá jeho cena. Nutno však dodat, že za své peníze dostanete opravdu kvalitní notebook, jehož vymoženosti nenajdete ani na klasických pracovních stanicích. Při návrhu této mašinky se totiž neřešilo, zda použitá technologie notebook prodraží, ale zda její implementace usnadní „mobiliťákům“ život. Máte-li tedy rádi věci, kterým se říká State of the Art, a k tomu dost peněz, určitě ji vyzkoušejte.

cenová osa

NEC Versa Lxi PIII-650 213 500 Kč
IBM ThinkPad 570-6A (500 MHz, 64 MB) 172 400 Kč
Dell Latitude CPx J650GT 155 000 Kč

notebook Dell Latitude CPx J650GT
Zdroj: Dell, Praha
Telefon: (02) 22 83 27 11
Cena: 155 000 Kč vč. DPH
Záruka: 3 roky
Parametry: Intel Mobile PIII 650 MHz – SpeedStep, čipová sada Intel Mobile 440BX, 128 MB SDRAM, 14" TFT, 64bitová ATI Mobility M1 2×AGP (8MB)


Právě vyšlo
nové číslo
časopisu Computer.

Diskuze (1) Další článek: Infomapa 7.0: více než jen 250 měst

Témata článku: , , , , , , , , , ,