Norton Utilities 2.0 for Windows NT: Ochránce nebo kouzelný džin?

Recenze obsáhlého balíku utilit pro Windows NT.
Jméno Petr Norton bylo vždy pojmem pro uživatele výpočetní techniky. Z dílny, která přešla časem pod křídla firmy Symantec vyšlo nemálo populárních programů, které rozšiřovali systém o možnosti před nimi snad netušené.

Kdo by neznal modrá okna Norton Commanderu nebo mapu disku zobrazovanou utilitami Norton Disk Doktor a Norton Speed Disk. Zajímavé je, že některé z těchto aplikaci nejsou tradicí jen počítačů PC s DOSem, ale také počítačů Macintosh.

Všude, kde výrobce operačního systému nenabízí ty správné utility nastupuje software Petra Nortona a že takových míst je mnoho. Překvapivě se od dob DOSu zase situace příliš nezměnila i když nastup Windows95 a Windows NT změnil ledacos, po některých programech je sháňka stále. Norton Utility 2.0 pro Windows NT jsou zářným příkladem. Je pravda, že některé nástroje jsou součástí již Windows NT, ale Norton Utility se snaží nabídnout víc, být lepší, lépe ochránit váš systémový disk, aplikace i data na něm. Zjistit podrobné informace o vašem hardware, ale i urychlit některé operace s diskem atd.

Když Windows NT nestačí
Již od dob DOSu znají uživatelé zejména osobních počítačů problém fragmentace souborů. Kousek souboru je tu na začátku, tu uprostřed a tu na konci disku. Než operační systém tyto kousky poskládá tak, aby uživateli mohl nabídnout dokonalou iluzi jednolitého souboru chvíli to trvá a hlavička disků se pořádně naběhá. V době uvedení Windows NT byl jedním z argumentů pro Windows NT i to, že problémy s fragmentací souborů budou minulostí. Kupodivu nebyly a nejsou. Windows NT bohužel fragmentuje soubory na disku a co víc, pokud vám dochází místo na disku fragmentuje se i odkládací soubor (swap file) a tak se postupně snižuje výkon celého systému tak dlouho až je třeba s tím něco udělat.jednou možností jsou Norton Utility nebo přesněji jejich část – Norton Speed Disk. Je nutno říci, že se jedná v každém případě o náhražku za absenci kvalitních algoritmů pro práci s diskem. To, že problém lze řešit i systémově dokazují mnohé operační systémy jako je například Linux, kde po několika měsíčním provozu se fragmentace stále pohybuje i kolem pěti procent. Pak nějaké nástroje pro defragmentaci nemají již příliš smysl, ale s Windows NT je situace jak již bylo naznačeno trochu jiná. Zato ovšem nenese vinu Speed Disk, ale samotná koncepce algoritmů ve Windows NT.

Jak se skládají soubory
Pamatujete jak Norton Speed Disk pro DOS poskládal všechny části souborů pěkně za sebe? Pěkně to vypadá, ale vůbec to neznamená, že to musí být ideální uspořádání. Problém je totiž v tom, že na rozdíl od DOSu může číst nebo zapisovat na disk více než jeden program a to který a kam se nedá dopředu příliš určit a tak úplně ideální rozmístění souborů po disku se hledá velice těžko. Navíc je tu ještě jeden problém a to je řada souborů, které patří převážně systému a které za jeho běhu není možno defaragmentovat. Téměř klasický problém je odkládací soubor, ve Windows NT tedy často ten, který potřebuje defragmentaci nejvíce.

Speed Disk se přesto snaží, ale zázraky dělat neumí. Slušných výsledků ale dosahuje. Fragmentovaným diskům odlehčí i když to chvilku trvá a uživateli pokud chce sledovat jeho práci nabídne alespoň náhled na disk, který znázorňuje jeho práci. Pro ty kdo se raděj věnují něčemu jinému umožňuje běžet spuštěný na pozadí a zaznamenávat události do systémového logu. Aby příliš neobtěžoval může se přizpůsobovat i zatížení systému a pracovat jen ve chvílích , kdy je dostatek zdrojů a počítač není příliš zatížen.

Nelehká léčba vašich disků
Spoléhat se na některá média je zárukou velice nejisté budoucnosti. Bohužel často nezjistíte, že chybná je jen disketa, ale třeba i váš disk. Co s tím? Jak na to vůbec přijít? Jak zachránit vaše data? Člověk se najednou sám diví kolik otázek se objeví. Odpovědi se hledají často těžko a obzvláště pokud poslední záloha není zrovna nejaktuálnější. Zdatným pomocníkem při takových úvahách ,může být Norton Disk Doktor. Starý známý z DOSu mírně změnil vzhled. Dnes nabízí grafické rozhraní s portrétem Petra Nortona, ale funkčně se jedna stále po ten sám program i když hlavní změny jsou vyžádány především samotnými Windows NT, je tu několik na „odlákání“ pozornosti uživatele. Během testů disků je možno automaticky spustit hudbu, animovaná loga apod. Zajímavé, ale asi ne příliš důležité. Samotné prohledávání je možné spustit i automaticky při startu systému a nutno říci, že nejenom že se tato volba hodí, ale je také jedinou možností jak prohledat některá místa kam nás běžící Windows NT nepustí.

Můžete nechat prohledávat také jen část disku a vynechat místa kde není žádný soubor uložen, ale pokud nemáte vyloženě naspěch je daleko lepe prohlédnout disk celý.

Kam jsem jen ten soubor smazal?
Možná podivná věta, ale s Norton UnErase ne zase tak nesmyslná jak by se na první pohled mohlo zdát. Jak už to bývá je UnErase jen dalším vylepšením něčeho co Windows NT samo o sobě neumí. Koncepce souborů, které se mažou tak, že je prostě hodíte do koše a čas od času je koš vysypán je sice pěkná, ale ve Windows NT značně nedomyšlená. Co smažete v NT průzkumníkovi v koši při troše štěstí bez problémů najdete, ale co když něco smažete například pomocí nějakého jiného správce souborů, který vám vyhovuje možná i více? V koši toho pak již mnoho nenajdete a v podstatě ztrácí smysl. UnErase se snaží i zde zaplnit bíle místo a tak koš je košem pro vše, nejen pro některé programy. Pokud něco smažete nemusíte přemýšlet zda to v koši bude nebo ne. UnErase Wizard to už zařídí.

Správný postřik na škůdce
Počítačové viry odedávna zamořují prostředí DOS, ale nevyhnuly se jim ani jiné operační systémy. Windows95 a Windows NT mezi nimi. První virus pro Windows95 byl zdá se dokonce motivován tvrzením, že to není možné, ale ono bylo. Přesto se stále setkáváme s viry spíše pro DOS, ale novou živnou půdou se staly také kancelářské aplikace MS Office. Viry skrývající se v DOC souborech MS Wordu mohou být stejně nebezpečné jako kterékoliv jiné. Málo který z nich je ovšem nějak ničivý,ale často velice znepříjemňují uživateli živit. Tu se něco nevytiskne, tu něco neuloží a tu se uloží něco úplně jiného.

Prevence je obtížná. Ubráníte se jednomu viru, pronikne jiný. Nelehká úloha pro Norton Utility, ale přesto možná. Hledání virů má smysl nejen na klientských stanicích, ale i na serverech, kdy lze kontrolovat data uživatelů, kteří na ně ukládají soubory. Norton Systém Doktor, který je součástí Norton Utilit ovšem nenabízí možnost sledovat aktuální virovou situaci, ale také mnoho dalších údajů. Na ukazatelích jako vytržených z panelu nějakého automobilu můžete sledovat fragmentaci diku, využití paměti, množství volného místa na disku atd. můžete spustit kterýkoliv z nástrojů, které Norton Utility obsahují a nebo se přesvědčit o tom cože vůbec za hardware ve svém počítači máte.

Procesor, BIOS, disky, tiskárny, sít. To vše a i podrobnosti o nich můžete získat rychle a přehledně.

Budou vám chybět?
Pokud se snažíte udržovat váš systém stále v kondici a perfektním stavu jsou Norton Utility jedním z produktů, které vám tuto bohulibou činnost mohou ulehčit. V některých případech mohou být nenahraditelné. Velice zajímavou vlastností je také live update, které umožňuje aby samotné Norton Utility udržovali svoji kondici v perfektním stavu. To je důležité zejména pro aktualizaci informací o nových virech a umožňuje, aby váš systém byl stále připraven na téměř jakýkoliv běžný problém. To je jistě věc, kterou ocení každý správce, ale i uživatel, který používá Windows NT na svém soukromém počítači doma. Dílna Petra Nortona i tentokrát našla místa kde operační systém bez pomoci je poněkud bezruký a vytvořila nástroje, které tuto oblast vyplňují a pomáhají řešit situace, které by s holým operačním systémem řešil obtížně.

Norton Utilities 2.0 for Windows NT
Zapůjčeno od: Virklis
Výrobce: Symantec, USA
Cena: 3 160 Kč (bez DPH)
Telefon: 02-702665
E-mail: jakub@anet.cz
http://www.symantec.com
Zdroj: Connect!
Váš názor Další článek: Windows NT: tip pro fanoušky příkazového řádku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,